Carsten Bleness er ansvarlig redaktør i Dagsavisen. Foto: Birgit Dannenberg

– Pressestøtten har skylda

Dagsavisens sjefredaktør forklarer hvorfor avisa ser 20-tallet for første gang siden 1927.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Carsten Bleness opplever opplagsfallet på 2362 eksemplarer i 2008 som svært tungt. Dermed vippet opplaget under 30.000, et nivå man må svært langt tilbake i avisens 125-årige historie for å finne maken til.

Sist gang avisen lå under 30.000 i opplag var i 1927 (27.000), den gang under navnet Arbeiderbladet. Noen år tidligere, før splittelsen i Arbeiderpartiet i 1923, hadde forgjengeren Social-Demokraten ifølge Wikipedia hele 85.000 i opplag.

Tvunget til å kutte

– Opplagsfallet i 2008 er et direkte resultat av at pressestøtten synker år for år, i og med at den ikke justeres i sammenheng med lønns- og prisutviklingen i samfunnet. Dagsavisen ble derfor i fjor tvunget til å gjøre et ubehagelig, men nødvendig valg, og det var å legge ned søndagsutgaven. I tillegg måtte vi si opp avtalen med New York Times om lørdagsbilag, sier Bleness.

Dagsavisen har hatt et betydelig antall helgeabonnenter. Svært mange av dem valgte ifølge Bleness å si opp abonnementet fordi søndagsavisen og New York Times-bilaget falt bort.

– Vi får svi

– Det får vi svi for nå. Vi merket et umiddelbart fall i opplaget, fra februar og fram til sommeren i fjor. Etter det har vi hatt en svak vekst, så vi tror nå at fallet er tatt, sier han.

Bleness beskriver det som «ganske smertelig» å gjøre denne typen grep for å holde økonomien noenlunde i balanse.

– Slik det har vært, har pengene spist oss opp innenfra, sukker han.

Dagsavisen mottok 41,3 millioner kroner i pressestøtte i 2007, mens beløpet var 41,6 millioner kroner fem år tidligere. I 2008 var støtten redusert til 39,5 millioner kroner. Neste avis på 2008-lista var Vårt Land, med 35,1 millioner kroner.

Tilbake over 30.000

Bleness erklærer at målet nå er å komme seg tilbake over 30.000 i opplag raskest mulig.

– Det får være målet. På tross av disse tallene ser jeg lysere på Dagsavisens situasjon, sett under ett.

Bleness begrunner dette med at Dagsavisen nå er en del av et større mediehus, etter Vårt Lands oppkjøp i september i fjor. Dermed har avisen et bedre økonomisk utgangspunkt og større muligheter til å vokse, mener sjefredaktøren.

Flytter i mai

Han trekker også fram at Dagsavisen skal flytte inn i nytt hus i mai og nettopp har innført moderne, malstyrt produksjon. Bleness håper begge deler kan bidra til å gi avisen et løft.

– Vi ser lyst på framtiden, til tross for at vi har fått en liten knekk nå.

Powered by Labrador CMS