Flere mediepersonligheter ble navngitt som overgripere i svenske medier. Den tidligere Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen var en av dem. Foto: SVT
Flere mediepersonligheter ble navngitt som overgripere i svenske medier. Den tidligere Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen var en av dem. Foto: SVT

Uppdrag granskning felt av granskningsnemnd i Sverige

Felt på grunn av retten til privatliv i metoo-sak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske Granskningsnämnden för radio och tv har mandag felt SVT for en episode av Uppdrag granskning, hvor de omtalte metoo og saken om Fredrik Virtanen. Nemnden er et svensk presseetisk faglig utvalg som kun behandler saker på TV og radio.

Det melder de selv på egne nettsider.

Dokumentaren, som også ble sendt på NRK, ble felt for brudd på personvernet til den svenske medieprofilen Cissi Wallin - som i 2017 navnga og beskyldte journalisten Fredrik Virtanen for voldtekt.

– Jeg gråter en skvett av lettelse, skriver Wallin selv på sin egen Instagram-konto, ifølge omni.se.

Frikjent for andre ting

Flertallet i nemnden uttaler at det ble et altfor stort fokus på hva som var sant i Wallins fortelling, i stedet for å granske etablerte mediers valg om å publisere anklagene mot Virtanen.

Flertallet anser det ikke som et brudd på spørsmålet om habilitet, men mener at enkelte sensitive opplysninger om Wallin var et brudd på personvernet. De viser til at flere av opplysningene kommer fra en politianmeldelse i 2012 og politiets egner undersøkelser.

Flertallet mener at å publisere opplysningene ikke kunne bli begrunnet i allmennhetens rett til informasjon, men at det i stedet bryter med bestemmelsen om respekt for privatlivet.

Tre medlemmer i nemnden tok dissens og mente Uppdrag granskning burde bli frikjent på alle punkter.

Wallin selv tiltalt for ærekrenkelser

Metoo-anklagene i svensk offentlighet har hatt flere vendepunkter de siste årene. Wallin står nå selv tiltalt for grove ærekrenkelser etter anklagene mot Virtanen i 2017.

– Jeg har besluttet å ta ut tiltale fordi at opplysningen om at mannen skal ha voldtatt kvinnen er egnet til å utsette ham for andres misaktelse. Da er det en ærekrenkelse, sa Daniel Suneson i påtalemyndigheten til Expressen i forrige uke.

Wallin sa til avisen at det er «surrealistisk» at hun nå risikerer å bli dømt til to år i fengsel, fordi hun navnga han på Instagram i 2017 med anklage om en voldtekt i 2006.

Anklagene førte til et stort mediekjør mot Virtanen. Flere medier ble senere felt i svenske PFU for måten de behandlet saken på

Wallin politianmeldte også Virtanen i 2012, men etterforskningen ble henlagt av mangel på bevis.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS