Cissi Wallin fotografert i Stockholms tingsrett tirsdag denne uka, der hun sto tiltalt av Justitiekansler for grov ærekrenkelse.
Cissi Wallin fotografert i Stockholms tingsrett tirsdag denne uka, der hun sto tiltalt av Justitiekansler for grov ærekrenkelse.

Cissi Wallin frikjent for ærekrenkelser

Har ikke brutt ytrings- og trykkefriheten, ifølge juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske medieprofilen og samfunnsdebattanten Cissi Wallin er frikjent i søksmålet som den svenske staten har anlagt mot henne for grov ærekrenkelse.

Justitiekanslern saksøkte i fjor aktivisten og forfatteren Wallin for misbruk av trykkefriheten gjennom opplysninger i selvbiografien «Alt som var mitt – historien som ikke skulle bli fortalt».

Torsdag kom en såkalt trykkefrihetsjury fram til at Wallin ikke har brutt ytrings- og trykkefriheten. Også kravet fra journalisten Fredrik Virtanen om oppreisning og aktors begjæring om konfiskering av boken, ble avvist i retten.

– Overraskende, ifølge vår oppfatning er det grov ærekrenkelse, sier Virtanens bistandsadvokat Frida Wallin.

– Sjokkert

Wallin har avvist anklagene i søksmålet, men også hun sier at hun er overrasket over juryens frikjennelse.

Torsdag ble Cissi Wallin frikjent av den såkalte trykkefrihetsjuryen i saken.
Torsdag ble Cissi Wallin frikjent av den såkalte trykkefrihetsjuryen i saken.

– Jeg er veldig sjokkert, sier hun til nyhetsbyrået TT.

– De tok seg bryet med å reise tiltale med alle kostnadene som det innebærer, og med alle ærekrenkelsesdommene etter metoo i tingretten og lagmannsretten, trodde jeg at dette her bare var en fortsettelse av det, utdyper Wallin.

Påstander om voldtekt

Boka som Wallin utga på eget forlag i 2020, inneholdt detaljerte beskrivelser av det som ifølge henne var en voldtekt. Wallin er tidligere dømt for grov ærekrenkelse i tingretten etter å ha anklaget Virtanen for voldtekt i sosiale medier. Den dommen er anket.

Den påståtte voldtekten skal ha skjedd i 2006, og Wallin politianmeldte Virtanen fem år senere. Virtanen benektet påstandene, og etterforskningen ble henlagt i 2012.

Torsdagens rettsavgjørelse gjaldt boken, og tiltalen ble reist av Justitiekanslern. Organet er underlagt den svenske regjeringen og fungerer som aktor i presse- og ytringsfrihetssaker.

Powered by Labrador CMS