Pressekonferanse på Stortinget i forbindelse med regjeringens krisepakke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stortinget enige: Frilansere får hjelp

– Jeg er veldig letta, sier NJ Frilans-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Partiene på Stortinget har blitt enige om tiltak som vil hjelpe arbeidsfolk i en veldig krevende situasjon, som følge av koronaviruset.

Blant annet er Stortinget enige om ei ny ordning som sikrer inntekt til frilansere og selvstendig næringsdrivende.

Ordninga sikrer 80 prosent av gjennomsnittsinntekten for de siste tre årene, begrenset opp til 6G, altså seks ganger grunnbeløpet i folketrygden som er 99.858 kroner.

Dette kan de få etter 17 dager uten inntekt, ifølge NRK.

– Er veldig letta

Jeg er veldig letta, for det så jo svart ut på fredag. Da tenkte jeg at de nok en gang hadde glemt oss. Det var litt skremmende, sier leder Lisbet Jære i Norsk Journalistlag Frilans (NJ Frilans), til Journalisten.

Hun var selv syk noen dager i forrige uke, men i helga har hun jobbet med å mobilisere og hatt kontakt med andre organisasjoner, samt frilansere– hjemmefra så klart.

– Vi vet jo ennå ikke hvordan dette vil skje i praksis. Men akkurat nå ser det lovende ut, sier hun.

– Hvordan hadde det vært om disse tiltakene ikke kom på plass?

Leder Lisbet Jære i NJ Frilans.

– Det hadde vært fullstendig krise. Det er mange av oss som rett og slett har null inntekt. Jeg har vært i kontakt med flere frilansere, mange har gått fra å ha mange oppdrag og grei inntekt til null. Vi vet fra før at frilansere allerede er lavtlønna, og dette har gjort situasjonen enda mer kritisk.

Ordninga innebærer også at frilansere og selvstendig næringsdrivende skal få sykepenger og omsorgspenger fra dag 4, ifølge NTB.

Partiene har klart å sikre at folk vil ha penger å leve av i tiden fremover, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Nå står befolkningen og næringslivet i en veldig vanskelig situasjon. Da må vi hjelpe og gi trygghet, både for økonomien til hver enkelt og for å trygge arbeidsplasser. Det har vi klart i disse forhandlingene, sier SV-lederen.

– Alle må ha en inntekt å leve av

Lysbakken sier at SV, Ap, Sp og Frp allerede i helga ble enige om kraftige tiltak for å sikre økonomien til folk og næringer rammet av koronakrisa.

– Det handler om at de som blir permitterte eller må være hjemme med barn, må ha penger å leve av. Det handler om selvstendig næringsdrivende og frilansere, som normalt ikke får dagpenger, og om å sørge for at de som får støtte fra Nav fortsetter å få det, selv om de ikke kan delta i aktiviteter, sier Lysbakken.

– Alle må ha en inntekt å leve av. Det er utrolig viktig, legger han til.

Partiene er enige om å gi høyere dagpenger enn vanlig for lavtlønnede, dobling av omsorgsdager for folk som må være hjemme med barn. Staten skal videre ta en større del av regningen for sykepenger, permittering og omsorgslønn fra bedriftene og laveste sats på moms reduseres for store deler av 2020.

Powered by Labrador CMS