Debatt:

Skjermdump fra Dagbladets video fra Grünerløkka i Oslo. Se lenke til artikkel og video nederst i saken.
Skjermdump fra Dagbladets video fra Grünerløkka i Oslo. Se lenke til artikkel og video nederst i saken.

Dagbladets video

Vanlig og akseptert virkemiddel i verktøykassen hos de aller fleste fotografer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En video fra Dagbladet har ført til stort engasjement på sosiale medier. Videoen viser store folkemengder i Markveien på Grünerløkka i Oslo. Er bildet brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.11, spør fotograf Marte Vike Arnesen på Facebook.

For ordens skyld lyder punktet slik: «Vern om det journalistiske fotografiets troverdighet. Bilder som brukes som dokumentasjon må ikke endres slik at de skaper et falskt inntrykk. Manipulerte bilder kan bare aksepteres som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om en montasje».

Bakgrunnen for spørsmålet er ett klipp i videoen som er filmet med teleobjektiv. Arnesen og mange andre debattanter mener at bildet gir et feilaktig inntrykk av situasjonen.

Rent teknisk er det helt korrekt at teleobjektiv, eller vidvinkel, kan gi et fordreid og noen ganger misledende perspektiv. Det er likevel et helt vanlig og akseptert virkemiddel i verktøykassen hos de aller fleste fotografer, også hos oss i pressen.

Fra mitt ståsted framstår dette som helt ordinær bildebruk og fotojournalistikk.

Jeg er ikke lokalkjent på Grünerløkka og var heller ikke tilstede denne lørdagen i april. Jeg kjenner ikke saken annet enn gjennom Dagbladets video og artikkel, samt diverse innlegg i sosiale medier. Fra mitt ståsted framstår dette som helt ordinær bildebruk og fotojournalistikk. Jeg tror de fleste norske fotografer kunne valgt nøyaktig samme løsning. At dette skulle være brudd på selveste VVP framstår for meg som helt absurd.

Jeg er også sterkt uenig i påstander som at menneskene på bildet blir «grovt hetset». Det er helt legitimt å fotografere mennesker i det offentlige rom. Dette ble nylig aktualisert da Riksadvokaten ga medhold til Human Rights Service i klagesaken de anla etter å ha fått et forelegg for å ha publisert et bilde fra inngangspartiet på kjøpesenteret Oslo City i 2017. Både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag støttet HRS i denne saken. At noen synes det er ubehagelig å bli avbildet er ingen grunn til å la være å dokumentere og publisere bilder fra offentligheten.

Her belyser Dagbladet en problemstilling som opptar hele landet. De har tatt pulsen på Grünerløkka og snakket med folk. Det er riktig nok ikke veldig mange kilder i videoen eller teksten, men budskapet er krystallklart: «Jeg har ikke sett så mye folk som det er på Løkka her nå», «Ser ut som de gir faen alle mann» og «Det er jo nesten som det skulle vært noe feiring av noe slag».

Vi skal være forsiktige med å tillegge enkeltbilder og reportasjer større verdi enn de faktisk har.

Vi skal være forsiktige med å tillegge enkeltbilder og reportasjer større verdi enn de faktisk har. Her må åpenbart videoen og teksten sees i sammenheng. I dette tilfellet er jeg helt enig med Dagbladets reporter Trym Mogen, som svarer på kritikken:

«Det er nærmest kulturkrig på Twitter fordi vi i Dagbladet har filmet at det var en del folk i Markveien på Grünerløkka i dag. Det er øst/vest-problematikk, det er by mot land og påstander om manipulasjon. Ja, kamerazoom gir mindre dybdeperspektiv, men se videoen og les saken

Powered by Labrador CMS