Milliontap hos Dagblad-eier

Berner Gruppens konsernresultat begredelig lesning for aksjonærene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladets eier Berner Gruppen seiler i full storm. Driftsresultatet etter årets tre første måneder er på negative 20,5 millioner kroner før avskrivninger. Det er betraktelig dårligere enn ved samme tid i fjor, og opplagstallene til Dagbladet er heller ikke artig lektyre.

Opplagsfall

Mens VGs opplag på hverdager falt med 11,2 prosent i første kvartal, gikk Dagbladets opplag tilbake med 14,9 prosent. Dermed selger avisen nå bare 106.408 eksemplarer på hverdager.

Spareprogrammet P10 som ble lansert i 2007, er blitt forsterket og konsernsjef Tore Stangebye regner med at det skal hjelpe selskapet å ri stormen av.

– Det skal vi gjøre gjennom restruktureringsprogrammet vi startet med i 2007, og som vi har forsterket ytterligere i 2008 og 2009. Det er klart at da vi la langtidsplaner i 2007, hadde vi ikke kalkulert med finanskrisen. Når vi nå har fått den på toppen, må tiltakene forsterkes ytterligere, sier han til Journalisten.

På nett

Avisen Dagbladet hadde et driftsunderskudd på 12, 6 millioner kroner, noe som er 9,6 millioner dårligere år mot år. Driftsinntektene falt med rundt 19 millioner i perioden. Omsetningen fra avissalg steg med 3,5 millioner kroner, noe som kommer av prisøkningen.

Annonseinntektene til papiravisen datt med brutale 12,4 millioner kroner til 48,4 millioner.

På nett omsatte DB Medialab for 27,9 millioner kroner, tilbake 6,9 prosent sammenlignet med fjoråret. Driftsresultatet er betraktelig forverret fra fjoråret med 3,5 millioner og endte med et driftsunderskudd på 3,7 millioner kroner.

Dagbladets mobilportal økte i perioden med 67 prosent til 79.700 brukere hver dag.

Seddelpresse

Trykkeriet på Lørenskog, Dagblad-Trykk går fra overskudd til underskudd i perioden, sammenlignet med fjoråret. I løpet av de første tre månedene endte driftsunderskuddet på 1 million kroner, mot 2,2 millioner i driftsoverskudd i fjor.

En av årsakene er at trykkeriet har mistet Dagbladet Magasinet etter omleggingen til glanset papir.

Stangebye forteller at det ikke foreligger noen planer om å selge Dagblad-Trykk.

– Vi har jo et omfattende reorganiseringsprosjekt på gang som vil gi betydelig kostnadsreduksjoner i trykkeriet, og det er et program vi følger.

Fast bemanning i trykkeriet er redusert med 5,4 årsverk.

Finanstap

Finansporteføljen til Berner Gruppen som har stor vekt på Orkla-aksjen, falt i verdi i perioden.

Ved utgangen av året var porteføljen verdsatt til 334 millioner kroner. Tre måneder senere står kursen i 315 millioner. Konsernsjefen utelukker ikke at det kan være investeringsmuligheter i markedet.

– Vi vil jo følge med og se på mulighetene. Finansporteføljen vil være gjenstand for stor oppmerksomhet, både for å posisjonere oss og for å selge for gevinst.

Dagbladets gamle avishus i Akersgata er overlevert til leietaker Cappelen Damm, mens Berner Gruppen nå leter aktivt etter leietakere til det planlagte nybygget på Schøyen. Oslo kommune har gitt rivetillatelse og rammetillatelse til å sette opp et nytt forretningsbygg i Drammensveien 131.

– Vi har planene klare og jobber parallelt med å finne langsiktige leietakere til bygget, det er tyngre nå enn vi opplevde for et år siden eller to. Det er et arbeid som pågår.

Powered by Labrador CMS