Dagen avpubliserte innlegg om podkasten «Misjonærbarna» etter to døgn. Innlegget var kun publisert på nett.

Dagen avpubliserte skarpt innlegg – tvil rundt forfatterens identitet

Kalte podkast for «drittpakke».

Publisert

Avisa Dagen har avpublisert et debattinnlegg som gikk hardt ut mot podkasten «Misjonærbarna», får Journalisten bekreftet.

Innlegget ble publisert, kun på nett, torsdag 15. februar, og avpublisert lørdag.

I innlegget går en navngitt person, som i byline omtales som «misjonærbarn og jurist», kritisk ut mot podkasten og skriver at svaret er «i stor grad ja» på spørsmål om den er en «drittpakke» og et forsøk på å ramme ledelsen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Mangler sikker identifikasjon

Podkasten har bidratt til at debatten rundt norske misjonærbarns opplevelser har blusset opp den siste måneden, men møtte skarp kritikk i det nå avpubliserte innlegget.

– Vi mottok innlegget og hadde kontakt med forfatteren på e-post i et par runder. Personen ga plausible opplysninger om egen historikk og tilknytning til misjonssambandet, så vi hadde i utgangspunktet ingen grunn til å ikke feste lit ved det, sier redaktør Tarjei Gilje til Journalisten.

Etter publisering mottok Dagen flere henvendelser som stilte spørsmål ved forfatterens identitet, og satte i gang flere undersøkelser, forteller Gilje.

Undersøkelsene har hittil ikke ført fram til noe sikkert svar, og lørdag besluttet avisa å avpublisere innlegget inntil videre. Ifølge Gilje ser det ikke ut til at innlegget blir publisert igjen per nå.

– Vi har kommunisert i flere runder med vedkommende, som har gitt adekvate svar, men vi har fremdeles ingen sikker identifikasjon.

– Burde sjekket nærmere

Gilje forteller at innlegget ble vurdert som journalistisk interessant, siden det brakte et nytt perspektiv inn i debatten.

– Burde dere gjort flere undersøkelser allerede før publisering?

– Når vi nå har havnet der vi har havnet, er det vanskelig å tenke annet enn at dette burde vi sjekket nærmere før. Vi må bare legge til grunn at vi gjerne må gjøre slike undersøkelser enda mer omfattende.

Gilje ser for seg at Dagen selv skal opplyse leserne om situasjonen. Når de har på det rene hva som har skjedd.

– Det er fremdeles en del som er uavklart, og det gjenstår å se om vi får klarhet i det, avslutter Gilje.

Powered by Labrador CMS