Blomster og lys foran et portrett av den drepte gravejournalisten Daphne Caruana Galizia utenfor et rettslokale i Valletta på Malta i 2018.
Blomster og lys foran et portrett av den drepte gravejournalisten Daphne Caruana Galizia utenfor et rettslokale i Valletta på Malta i 2018.

Gransking gir Malta ansvar for drapet på gravejournalist

Ble drept av bilbombe i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den maltesiske staten er nødt til å ta ansvar for attentatet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia, ifølge en uavhengig gransking av drapet.

Den 53 år gamle journalisten ble drept av en bilbombe i nærheten av familiens hjem på Malta i oktober 2017.

I en rapport som ble offentliggjort torsdag, konkluderer uavhengige granskere med at myndighetene sviktet. Granskerne har ikke funnet bevis for at staten spilte en direkte rolle i attentatet, men myndighetene klarte ikke å beskytte journalisten fra drapstrusler, ifølge rapporten.

Videre hevdes det at det på øverste nivå i regjeringsapparatet ble skapt en kultur preget av straffrihet.

– Dette spredte seg til andre organer, som tilsynsmyndigheter og politiet, og førte til at rettssikkerheten brøt sammen, heter det i rapporten fra granskingen som Caruana Galizias familie har etterlyst.

Ambulanse og politi parkert langs veien der en bilbombe eksploderte og drepte Daphne Caruana Galizia (53) i byen Mosta på Malta 16. oktober 2017.
Ambulanse og politi parkert langs veien der en bilbombe eksploderte og drepte Daphne Caruana Galizia (53) i byen Mosta på Malta 16. oktober 2017.

Truet etter avsløringer

Caruana Galizia var en krass kritiker av myndighetene og avslørte korrupsjonsnettverk både på Malta og i utlandet. Hun levde med trusler uten at myndighetene tok grep for å redusere risikoen for at det skulle skje henne noe.

Granskingsrapporten kommer med en rekke anbefalinger om hvordan lovverket kan forbedres for å beskytte journalister bedre på Malta.

Den fremtredende forretningsmannen Yorgen Fenech, som hadde bånd til enkelte maltesiske tjenestemenn, anklages av påtalemyndigheten for å ha vært hjernen bak attentatet. Han har nektet straffskyld for tiltalepunkter om medvirkning til drapet og organisering og finansiering av bilbomben.

Kraftige reaksjoner

Tre andre menn er tiltalt for å ha utført angrepet, hvorav to skal ha levert sprengstoffet og en tredje skal ha vært mellommann. Rettssakene pågår. To av mennene har erkjent det de er tiltalt for.

Attentatet vakte kraftige reaksjoner, også utenfor Malta. Daværende statsminister Joseph Muscat gikk av i 2019 etter demonstrasjoner med krav om at sannheten om drapet måtte komme for en dag.

I en uttalelse torsdag avviser Muscat at de mistenkte gjerningspersonene hadde et inntrykk av at de ville få straffrihet. Han viser til at drapsmistenkte ble pågrepet innen to måneder etter attentatet, og den mistenkte hovedmannen få måneder senere.

Powered by Labrador CMS