Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe på Malta i 2017.
Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe på Malta i 2017.

Tiltalt erkjente drap på Malta-journalist

Drepte journalist med bilbombe.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En av de tre mennene som er tiltalt for drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, sa seg skyldig i retten tirsdag.

Vincent Muscat ble pågrepet i desember 2017, sammen med brødrene George og Alfred Degiorgi, anklaget for å ha skaffet til veie og montert bilbomben som tok livet av Caruana Galizia to måneder tidligere.

Under et rettsmøte tirsdag erklærte Muscat seg overraskende skyldig etter tiltalen. Dommeren, Edwina Grima, understreket at den alvorlige tiltalen kan gi livsvarig fengsel og spurte på nytt om han erkjente straffskyld, noe han gjorde.

– Skyldig, sa Muscat.

Avdekket korrupsjon

Caruana Galizia var kjent som en uredd gravejournalist og hadde i tiden før attentatet skrevet flere artikler der hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Vincent Muscat er ikke i slekt med den tidligere statsministeren og hans kone.

Ble betalt

En av de tre tiltalte har i avhør fortalt at de fikk 150.000 euro for å ta den profilerte journalisten av dage, og de etterlatte har rettet en anklagende pekefinger mot Joseph Muscat.

Muscat gikk i desember 2019 av etter omfattende press og med en EU-granskning hengende over seg, og etter at stabssjefen hans og to ministre hadde trukket seg i forbindelse med etterforskningen av drapet.

Maltas politisjef Lawrence Cutajar gikk av i januar 2020 etter anklager om at han hadde forkludret etterforskningen.

Powered by Labrador CMS