Politi leter etter bevis i området rundt der en bilbombe tok livet av journalisten Daphne Caruana Galizia. Foto: Reuters / NTB scanpix
Politi leter etter bevis i området rundt der en bilbombe tok livet av journalisten Daphne Caruana Galizia. Foto: Reuters / NTB scanpix

Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig

Familien føler seg ikke trygge på uavhengigheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia skal nå etterforskes av uavhengige, lover Maltas statsminister Joseph Muscat.

Caruana Galizia var kjent som en uredd gravejournalist og ble drept av en bilbombe nær hjemmet sitt 16. oktober 2017.

I tiden før attentatet hadde hun skrevet flere artikler der hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Avsløringene førte til at det ble holdt nyvalg, der Muscats parti fikk flertall og han kunne fortsette som statsminister.

Menn pågrepet

Tre menn i 50-årene ble pågrepet i juli i desember 2017 og tiltalt for drapet. Brødreparet Alfred og George Degiorgio, samt Vince Cassar har siden sittet i varetekt, men nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

I fjor kom det fram at alle tre var avlyttet da drapet fant sted, noe som har ført til spekulasjoner om landets etterretningstjeneste var involvert.

Det ble også hevdet at de tre ble tipset av en navngitt politimann før pågripelsen og rakk å kaste mobiltelefonene sine i sjøen og kvitte seg med nøkler som kunne lede til hus de hadde disponert.

Caruana Galizias familie har vært kritiske til etterforskningen, og fredag ga statsminister Joseph Muscat etter for et krav fra Europarådet og varslet uavhengig gransking av politiets og påtalemyndighetens håndtering av saken.

En pensjonert dommer skal lede granskingen, men gravejournalistens familie føler seg ikke trygge på uavhengigheten.

Kritiske

Caruana Galizias sønn Andrew tvitrer at han har «alvorlige problemer» med to av medlemmene som skal delta i granskingen.

– En representerer klienter min mor har gransket for hvitvasking, den andre lønnes av statsministeren. Disse klare interessekonfliktene vil helt åpenbart forgifte granskingen, mener han.

Journalistorganisasjonen Reporters Without Borders har også engasjert seg i saken og mener at det var på høy tid at drapet blir gjenstand for en uavhengig gransking.

– Vi kommer til å følge dette nøye og granske både sammensetningen av granskere og det de gjør, sier Rebecca Vincent.

Powered by Labrador CMS