Espen Andersen og Maria Hasselgård i NRK Brennpunkt jubler etter seieren. Foto: Silje Sjursen Skiphamn / SKUP

Legekoden vant Dataskup-prisen

Heder til NRK Brennpunkt-prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vinneren ble kåret under festmiddagen til gravekonferansen lørdag kveld.

Og året vinner er NRK Brennpunkts Legekoden. Bak prosjektet står Bjørn Olav Nordahl, Espen Andersen, Maria Hasselgård, Ole Jørgen Kolstadbråten og Marie Gjerver.

Juryen har bestått av Brigitte Alfter, Helena Bengtsson og Nils Mulvad. Totalt var det 12 arbeider som var nominert, inkludert De ulovlige pokerklubbene fra Aftenposten, Faktisk, De forsømte broene fra VG og Edderkoppen fra NRK.

– Det var veldig vanskelig å velge blant så mange gode bidrag, forteller jurymedlem Brigitte Alfter til Journalisten.

Grunnen til at juryen til slutt falt ned på Legekoden, er at man her har fokusert på gruppe som ikke blir gransket så ofte, og man har også analysert en veldig stor mengde data på en god og intelligent måte. Legekoden kartlegger hvordan fastleger i Norge har krevd refusjon fra det offentlige og hvordan noen har tatt seg enkelte friheter.

– Nivået på de 12 bidragene var svært høyt, noe som imponerende ikke minst med tanke på at Norge er et land som ikke har den største befolkningen, sier Alfter.

Fordi det var så vanskelig å velge ut én vinner blant de 12, har juryen i kveld også delt ut tre diplomer. De tre diplomene går til: Aftenposten, Bergens Tidende og Dagbladet.

  • Aftenposten får diplom for De ulovlige pokerklubbene. Journalister her er: Jan Gunnar Furuly, Arnfinn Mauren, Thomas Olsen, Hans Olav Torgersen, Lene Li Dragland, Fredrik Hager-Thoresen, Per Byhring og Torstein Ringnes.
  • Dagbladet får diplom for Konkursgjengangerne. Journalister her er: Vegard Venli, Merete Landsend, Siri Gedde-Dahl, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømman
  • Bergens Tidenende får diplom for Fengselets fengsel. Journalister her er: Anders Grimsrud Eriksen, Torunn Aarøy og Ingrid Fredriksen

LES OGSÅ: 12 bidrag konkurrerer om Dataskup-prisen

Gjennom lørdagen samlet over 200 journalister og redaktører seg til konferansen der datajournalistikk stod på programmet.

I fjor var det Dagbladets journalister Vegard Venli og Eiliv Frich Flydal som fikk prisen for sitt arbeid med søppelkrisen i Oslo.

Powered by Labrador CMS