Snorre Valen synes det er stas at Trønderdebatt brukes som debattavis for samisk politikk.

Publiserer samiskspråklige innlegg på lik linje med norske: – Håper å motta innlegg fra samiske trøndere

Men i så fall må Trønderdebatt-sjefen ta noen grep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når Trønderdebatt mottar innlegg skrevet på samiske språk, er praksisen klar, forteller sjefredaktør Snorre Valen.

Debattavisa publiserer innleggene på de samiske språkene de kommer på, i egne versjoner for hver språkdrakt.

– Vi har en generelt raus språkpolicy og tillater begge målformer på norsk og til en viss grad dialektuttrykk. Da må vi iallfall strekke oss til å inkludere de samiske språkene, sier Valen til Journalisten.

I et dagsaktuelt eksempel preger et innlegg fra sametingsrådsmedlem Mikkel Eskil Mikkelsen nettfronten på Trønderdebatt i tre ulike språkversjoner: Norsk bokmål, nordsamisk og sørsamisk.

Innlegget handler attpåtil om Sametingets visjon for de samiske språkene:

«At samiske språk skal være en naturlig del av samfunnet, og at alle skal gis mulighet til å høre, se og bruke samiske språk på alle samfunnsområder. Samiske språk skal være en naturlig del av hverdagen for både samisk- og norsktalende», skriver Mikkelsen i innlegget.

Valen forteller at dagens publisering er fjerde gang Trønderdebatt gjør språkgrepet.

Den første anledningen bød seg da forrige sametingspresident sendte ut et innlegg ment til flere medier, på ulike språk.

– Da måtte vi gjøre en vurdering. Jeg mistenker at ingen regnet med at også vi kom til å publisere på samisk, sier Valen.

Sjefredaktøren forteller at de samiskspråklige innleggene hittil har kommet fra drevne debattanter gjerne knyttet til Sametinget, og at det har gjort det forholdsvis enkelt å stole på at innholdet samsvarer og at rettskrivingen holder mål i de ulike versjonene.

Han ser selv noen mulige snubletråder for framtiden:

– Nå er jeg for eksempel nødt til å stole på at innholdet er likt på de ulike språkene. Jeg håper vi etterhvert vil motta debattinnlegg på samisk fra samiske trøndere som mener ulike ting om mangt, men da må jeg knytte til meg samiskspråklig kompetanse, både for korrekturlesning og ikke minst etiske vurderinger. Det kan kanskje bli et lite problem å løse, men det er i så fall et problem vi vil ha.

Trønderdebatt-sjefen avslutter:

– Hvis vi skal være en debattavis for hele Trøndelag, må vi også være en debattavis som den samiske befolkningen føler eierskap til, også i politiske spørsmål.

Powered by Labrador CMS