VG intervjuet tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes om nye tyverisaker. Bildet er fra en annen anledning.
VG intervjuet tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes om nye tyverisaker. Bildet er fra en annen anledning.

Derfor viser VG ikke video fra intervjuet med Moxnes

– At intervjuet foregikk over video betyr ikke nødvendigvis at det er formatet vi velger for publisering.

Publisert

Mandag ettermiddag kunne VG fortelle at tidligere Bjørnar Moxnes erkjenner flere butikktyverier, etter solbrilletyveriet som lå bak da han gikk av som Rødt-leder tidligere i høst.

Moxnes uttaler seg selv til VG i artikkelen, og avisa opplyser at de har gjennomført videointervju med ham.

Men videoen fra intervjuet får ikke VGs lesere se.

– Måttet balansere

Journalisten har spurt VG om hvorfor, og får svar fra Helle Skjervold, leder for nyhetsavdelingen:

– For VG er det viktig å stille kilder de relevante og kritiske spørsmålene vi mener er riktig, også i denne saken. Når en kilde har makt, og er avhengig av velgeres tillit, må de forvente tøffe og ubehagelige spørsmål fra pressen når de har gjort noe kritikkverdig, begynner avdelingslederen i en sms.

– Samtidig skal vi vise varsomhet for personer som er syke eller av andre grunner befinner seg i en sårbar posisjon. Selv når de er maktpersoner. I akkurat denne situasjonen med Moxnes har vi måttet balansere dette opp mot hverandre, og prøve å legge til rette for et intervju der vi innholdsmessig fikk spurt om det vi ønsket - på en måte han klarte å gjennomføre, fortsetter Skjervold.

I VGs publiserte redaksjonelle avgjørelse om hvorfor de omtaler de nye tyverisakene, skriver avisa at Moxnes' helsesituasjon og sykmelding gjør at de «viser ekstra varsomhet i dekningen av saken».

– Skriver det vi kan

I nyhetsartikkelen opplyser VG at intervjuet er gjort over video, og at Moxnes er svært preget og sier han ikke er i stand til å møtes fysisk.

Men det er ingen automatikk i at et intervju gjort på video skal vises VG-leserne, påpeker Skjervold:

– Vi er opptatt av å være så åpne vi kan ut mot leserne våre, og skriver derfor det vi kan om måten intervjuet foregikk på. Det er relevant for å forstå rammene for intervjuet. At intervjuet foregikk over video betyr ikke nødvendigvis at det er formatet vi velger for publisering, slik som mange intervjuer blir gjort med lydopptaker i VG uten at vi publiserer det som podkast av den grunn.

Powered by Labrador CMS