Memer fra NAFO-medlemmer dukker raskt opp når russisk propaganda publiseres i sosiale medier.

Sosiale medier

En hær av tøysete hunder kriger mot russisk desinformasjon på Twitter

NAFO skaper kaos for russisk propaganda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De som bruker Twitter for å oppdatere seg på krigen i Ukraina, har kanskje fått med seg et stadig økende antall profiler med hundeavatarer. Avatarene er av den japanske hunderasen Shiba og kommer i alle mulige farger, fasonger og tøysete påkledning.

Felles for profilene er at de svarer russisk propaganda med såkalt drittposting. Den løse gruppen internettkrigere er nå kjent som North Atlantic Fellas Organization, eller NAFO.

Offisiell takk

Søndag for halvannen uke siden kom det en noe overraskende beskjed fra det ukrainske forsvarsdepartementet på Twitter:

«Vanligvis takker vi våre internasjonale partnere for sikkerhetsassistanse», skrev departementet i en tweet.

«Men i dag vil vi sende en hilsen til en unik enhet – North Atlantic Fellas Organization #NAFO. Takk for deres voldsomme kamp mot Kremls propaganda og troll». Tweeten ble akkompagnert av et bilde av en svært fornøyd hundeavatar i ukrainsk uniform, foran en HIMAR som avfyres i bakgrunnen.

Årsaken til den offisielle takken er NAFOs innsats mot russisk desinformasjon på nettet de siste månedene.

Tøys og tull

Flere internasjonale medier har omtalt den uoffisielle hæren av tegneseriehunder. Economist beskriver dem som bøllete bikkjer, mens VICE i sommer fortalte at det stadig blir vanskeligere å poste russisk propaganda, uten at NAFO får diskusjonen til å avspore fullstendig med absurde memer og drittposting.

Og det synes å være selve poenget; Når russisk desinformasjon blir frontet i sosiale medier, blir påstandene møtt med et fossefall av tøys og tull som gir mindre plass til propagandaen.

Hele fenomenet NAFO startet i mai, da en kunstner kjent som Kama begynte å designe hundeavatarene.

– Jeg begynte å lage Fellas fordi jeg kjedet meg, og plasserte dem på tilfeldige bilder fra Ukraina, sa Kama til VICE i juli.

Han fikk plutselig forespørsler om å designe avatarer for andre. Forespørslene sammenfalt med at den georgiske legionen i Ukraina, en frivillig militær gruppe som deltar i strid for Ukraina, ba om donasjoner til utstyr. Løsningen ble at Kama designet avatarer til dem som donerte penger til legionen.

Samler inn penger

NAFO-medlemmer har siden fortsatt med donasjoner for å hjelpe Ukraina i krigen, og innsamlingsaksjoner som St. Javelin og Signmyrocket.com nyter godt av engasjementet.

Signmyrocket.com ble startet av den ukrainske studenten Anton Sokolenko, og blir flittig brukt av NAFO-medlemmer. Nettsiden sørger for at personlige meldinger kan skrives på prosjektiler fra artilleri og tanks. For 5000 dollar kan man til og med få skrevet en hilsen på siden på et artillerivåpen av typen Howitzer.

Ifølge nettsiden selv har de allerede samlet inn i overkant av 300.000 amerikanske dollar. Blant annet fra en gruppe NAFO-medlemmer som samlet inn penger for å få utsmykket en artillerikanon med hundeavatarer og «Superbonker 9000» skrevet langs løpet.

Powered by Labrador CMS