Et stykke mellom digitale suksesser

Men det hindrer ikke avisutgiverne å reise betalingsmurene på nett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det ene mediehuset etter det andre er i ferd med, eller snakker om å, ta betaling for nettutgavene sine. I Norge er Møre-Nytt, Hallingdølen, Kommunal Rapport og FiskeriavisenFiskaren blant dem som ligger bak betalingsmur. Fædrelandsvennen vil være der om et halvt år.

Journalisten følger utviklingen rundt digitalbetaling. Det kan du og.

I USA er Los Angeles Times siste ut blant flere aviser. Storavisen reiste denne uken sin betalingsmur. Ifølge Christian Science Monitor vil abonnentene ha valget mellom å betale en fast sum på 1,99 dollar i ukentlig abonnement, eventuelt en freemium-modell hvor 15 artikler er gratis og man må betale 3,99 dollar etter det.

Gjør butikk

Det er gått to år siden The Wall Street Journal, som USAs eneste, begynte å ta betalt for sitt digitale innhold. Et år senere fulgte The New York Times. Sistnevnte krever betalt av dem som leser mer enn 20 artikler i måneden.

The Wall Street Journal (WSJ) forteller at NY Times opererer med gratis digital tilgang til avisens papirabonnenter, og at andre må betale 195 dollar i året for den digitale pakken. Storavisen hadde ved utgangen av fjoråret 380.000 betalende digitale abonnenter.

Murdoch-avisen WSJ hadde på sin side 537.469 personer som ved utgangen av september i fjor betalte 207 dollar i året for å få tilgang til avisens digitale innhold.

Bort fra papir

Derfra er et godt stykke ned til Financial Times som ved utgangen av fjoråret hadde 267.000 digitale abonnement. Ifølge Journalism.co.uk overgår det digitale opplaget det trykte i USA for første gang.

Pearsons, som eier Financial Times, gjør det samtidig klart at man forventer lavere overskudd som følge av tiltak for å få leserne fra analog til digitale plattformer.

En annen Murdoch-avis, The Times i London har ifølge MediaGuardian like under 120.000 digitale abonnenter på hverdagene, og 114.000 på søndagene.

Tilbake i USA har avisselskapet Gannet, som gir ut USA Today, varslet at de vil ta betalt for deres avisers digitale innhold. selv om det fortsatt er et stykke fram til at inntektene kommer opp på størrelse med pressen, forventer konsernsjef Gracia Martore i Gannet fortjeneste på 100 millioner dollar på betalingsmuren neste år.

 

Powered by Labrador CMS