PFU-nestleder Ellen Ophaug mener i likhet med resten av utvalget at DN har gjort tilstrekkelig for å presisere at den identifiserte legen ikke er anklaget i den omtalte bedragerisaken.

Møte i Pressens Faglige Utvalg:

DN identifiserte Oslo-lege i artikler om et påstått bedrageri: Gikk fri i PFU

Utvalget mener det kom klart nok frem at legen ikke var anklaget i bedragerisaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under behandlingen av den andre klagen mot Dagens Næringsliv (DN) under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU), landet utvalget på at avisa ikke har brutt god presseskikk.

Klager er den omtalte Oslo-legen i to artikler publisert i januar. Den første artikkelen, med tittelen «Oslo-lege kjøpte luksusboliger for 100 mill.: FBI-jakt i Norge», var illustrert med et bilde av legen.

Han reagerer på at han er omtalt med navn og bilde på førstesiden, når avisen vet at han ikke er anklaget i bedragerisaken.

– Ved å nevne mitt utenlandske navn, navnebytter, samt utlegging av min økonomi før 2016, langt på vei insinuerer at jeg er skyldig. Dette har de ikke noe belegg for å gjøre, skriver legen i klagen.

DN avviser på sin side å ha brudd god presseskikk, og mener at artiklene er av stor allmenn interesse. At legen er en vesentlig eiendomsinvestor i Oslo gjør at han må tåle offentlighet om sin virksomhet, mener DN.

Det støtter PFU.

Under diskusjonen la utvalget stor vekt på forståelse for at identifiseringen oppleves som en belastning for legen.

– Jeg skjønner at det er veldig belastende å være på forsiden av DN med «FBI-jakt i Norge» som overskrift. Samtidig synes jeg avisa argumenterer godt for identifiseringen, sa utvalgsmedlem Nina Fjeldheim.

Likevel har DN presisert både i bildetekst og flere steder i selve artikkelen at klager ikke er anklaget for det påståtte bedrageriet. Det mener PFU er tilstrekkelig.

– På hver dobbeltside står det uthevet at han ikke er anklaget for disse bedrageriene. Jeg mener Dagens Næringsliv har gjort sitt for å skille mellom de ulike forholdene, sa PFU-nestleder Ellen Ophaug under diskusjonen.

Powered by Labrador CMS