Filter Nyheter-redaktør Harald S. Klungtveit mener Document.no har brutt punkt 3.2 og 4.14 i Vær varsom-plakaten.

Klaget til PFU for publisering av PFU-klage

Filter Nyheter mener Document.no har brutt god presseskikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

2. august publiserte Filter Nyheter «Fikk sparken etter rasisme-sak – utpekt av Demokratene som leder i Trondheim». Denne artikkelen er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av Øyvind Eikrem, NTNU-forskeren Filter Nyheter har skrevet flere kritiske artikler om.

PFU-klagen til Eikrem ble i sin helhet publisert på Document.no 10. august. Ansvarlig redaktør Hans Rustad har selv byline på saken, men bortsett fra byline og en kort intro, består artikkelen av Eikrems klage.

I teksten kommer Eikrem med sterke beskyldninger mot navngitte personer i Filter Nyheter.

Nå har Filter Nyheter ved ansvarlig redaktør Harald S. Klungtveit klaget Documents publisering av PFU-klagen inn til PFU. Klungtveit mener Document.no har brutt to punkter i Vær varsom-plakaten, punkt 3.2 og 4.14.

Om det siste punktet, skriver Filter-redaktøren:

«Publiseringen inneholder etter vår oppfatning flere påstander som kvalifiserer til tilbud om samtidig imøtegåelse fra både den omtalte journalisten og meg som redaktør».

Hans Rustad, ansvarlig redaktør for Document.no

Klungtveit mener også at publiseringen er et brudd på punkt 3.2, om at opplysningene som gjengis må være korrekte.

Videre står det:

«Når artikkelen i tillegg har Hans Rustads byline i stedet for å være stilet som et innsendt innlegg fra Eikrem, tilfører dette de usanne påstandene autoritet i Documents nedslagsfelt. I kommentarfeltet som ledsager artikkelen er det tydelig at teksten tas til inntekt for at Filter Nyheter har begått alvorlige overtramp.»

Document-redaktør Rustad har valgt å publisere sitt tilsvar til PFU på egen nettside. Der skriver han:

«Klungtveit mente det var uryddig at redaktøren signerte noe en annen hadde skrevet. Men det sto innledningsvis en setning som klargjorde hva saken handlet om. Klungtveit kan paragrafer. Vi ser på det større politiske bildet.»

Videre skriver Rustad:

«Klungtveit forsøker å fremstille Documents gjengivelse av Eikrems svar til PFU som illegitim. Han har nok ikke sett muligheten for at debatten vil foregå offentlig.»

Og legger til:

«Ved å trekke sakene Klungtveit anfører ut i offentlighetens lys får publikum en anledning til å stifte bekjentskap med tendensene til jakt på avvikende meninger og framing.»

Rustad omtaler også Klungtveit som «den klassiske venstreekstremist».

Powered by Labrador CMS