Så mange ser gravejournalistikk

Nesten hver fjerde tv-seer følger med på Dokument 2. I kveld er det premiere på det som kan være aller siste sesong.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dokument 2s plass på sendeskjemaet til TV 2 henger i en tynn tråd. Programmet som i vår vant Den store Journalistprisen, og nå er nominert til prestisjeprisen Prix Europa, står i fare for å bli nedlagt fordi TV 2 må kutte kostnader med 150 millioner kroner.

En av fire

I kveld er det premiere på høstsesongen til Dokument 2, en premiere det er knyttet høye forventninger til blant TV 2 ansatte Journalisten har vært i kontakt med.

Tall Journalisten har fått av TV 2, viser at dokumentarprogrammet har en ganske lojal seerskare. Andelen tv-seere over 12 år som ser programmet har knapt endret seg de tre siste årene. I dette tidsrommet har snittandelen ligget på 26,6 prosent, målt i antall seere er det noe mer variert, men heller ikke her er det de store utslagene (se faktaboks).

I forhold til forventningene til premieren onsdag kveld vil det være mulighet til å komme på høyde med fjorårets høstpremiere mulig å slå. Programmet Blodsporene i Dagaliveien hadde da 224.000 seere, noe som utgjorde 23,9 prosent av seerne over 12 år på det tidspunktet.

To av tre

Da hadde vårsesongen bedre seertall og andel. 348.000 fulgte dokumentaren Skuddene i Kabul om Carsten Thomassens tragiske bortgang. Det utgjorde nesten hver tredje seer.

I fjor var den mest sette dokumentaren Den stengte døra som ble sett av over en halv million.

Det er uansett et godt stykke unna det mest sette programmet fra Dokument 2-redaksjonen siden målingene ble tatt i bruk i 2000. Rekordprogrammet Prinsesse i eksil handlet om prinsesse Ragnhild, som kom med sterke uttalelser om kongefamilien. Hele 949.000 seere, eller to tredeler av dem som hadde på fjernsynet i den aktuelle sendetiden i februar 2004, så dette programmet.

Et stykke

NRKs graveprogram Brennpunkt har hatt et noe høyere snitt enn det Dokument 2. Programmet har siden våren 2007 ligget på 445.000 seere, også her med forholdsvis små variasjoner (se faktaboks).

Seerandelene i det nasjonale tv-markedet har derimot vært mer fluktuerende enn Dokument 2s. Programmet hadde sin første sesong en andel på 35 prosent, ett år senere var tallet nede i 26 prosent. Men her må tas i betraktning at det i vårsesongen 2007 kun ble sendt fire program, mens det i vårsesongen 2008 ble sendt 12. Våren 2009 hadde Brennpunkt også 12 programmer, og igjen falt andelen i markedet til 22 prosent.

Så langt denne høsten, etter fem program, er Brennpunkt oppe i en andel på 28 prosent, og gjennomsnittlig sett av 486.000 mennesker.

Powered by Labrador CMS