Ansvarlig redaktør Kjetil Kolsrud i Rett24 medgir at saken om høyesterettsdommeren som anklager sin kone for forgiftning, har vært svært krevende å jobbe med.
Ansvarlig redaktør Kjetil Kolsrud i Rett24 medgir at saken om høyesterettsdommeren som anklager sin kone for forgiftning, har vært svært krevende å jobbe med.

Rett24

Dommer anklaget kone for forgiftning: – Forsvarlig å publisere, mener redaktør

Uten bekreftelse fra politi eller kontakt med påstått gjerningsperson lot Rett24 onsdag høyesterettsdommer Jens E. A. Skoghøy anklage sin kone for å ha forgiftet ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ansvarlig redaktør Kjetil Kolsrud i Rett24 mener posisjonen til høyesterettsdommeren forsvarer enkildebruken.

– For meg koker dette ned til: Skal jeg sitere Skoghøy korrekt, eller skal han sensureres, sier Kolsrud.

Rett24 publiserer saken «Jens E. A. Skoghøy: – Jeg er blitt forgiftet av min ektefelle» onsdag 7. desember klokken 16.01.

Her får høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøy anklage sin kone for å ha forsøkt å ta livet ham med gift, for å skaffe penger.

«Hvordan føler du deg nå da?» spør Kolsrud i intervjuet med dommeren.

«Formen nå er topp. Saken er oppklart og jeg er frisk», svarer Skoghøy til Rett24.

Oppsummerte med barna

Skoghøy hadde blitt innlagt etter et illebefinnende i oktober. Ifølge Skoghøy fant legene tegn til forgiftning. De skal ha advart ham om å reise hjem.

Saken hos Rett24 har få spor av forbehold.

«Jeg foretok da selv en oppsummering av bevisene sammen med mine barn. Konklusjonen var at det var min ektefelle som sto bak», sier Skoghøy til Rett24.

Skoghøy legger til at han mener motivet er økonomisk.

Noen timer senere på kvelden onsdag, legger Rett24 til en setning om at redaksjonen ikke har klart å få tak i kvinnen. Dagen etter tilføyes kommentarer fra politiet.

Fikk ikke tak i kona

– Hvor mange kilder hadde du til den første saken?

– Saken har en lang forhistorie jeg ikke kan gå inn i. Men hvem uttalelsen kommer fra, har vært en viktig faktor. Skoghøy er en ekstremt sentral person i norsk rettspleie. Han har vært en dominerende figur i det juridiske Norge gjennom flere tiår. At han offentlig sier dette, mener jeg har offentlig interesse, sier Kolsrud.

I saken lar Kolsrud dommeren selv svare om etterforskning:

«– Hva skjer videre med det strafferettslige aspektet ved dette?

– Politiet har avhørt både meg og legene, men ut over det vet jeg ikke. De får vel heller ikke tak i henne. Jeg har ikke behov for noen straffesak, sier Skoghøy, som opplyser at han nå har tatt ut separasjon.»

– Finnes bare hans versjon

– Det fremgår ikke som du har vært i kontakt med andre kilder?

– Jeg har ikke lyst å gå inn i kildediskusjon. Jeg er enig i at saken fremgår som bare han er kilde. Jeg har kilder som bidrar til å fylle ut begivenheter det siste halvåret.

– Er dette andre enn folk som kjenner dette fra Skoghøy selv?

– Det finnes bare hans versjon, svarer Kolsrud.

– Det finnes leger som har undersøkt ham?

– Han har ikke villet oppheve taushetsplikten, sier Kolsrud.

Redaktøren sier det var en bommert at han publiserte den første saken uten å skrive at han hadde forsøkt å få tak i kvinnen for å få hennes versjon. Det hadde han nemlig, via Messenger og telefon. Mobilnummeret var deaktivert, og hun svarte ikke på Messenger.

– Var det noe som tydet på at hun hadde sett henvendelsen din via Messenger?

– Nei.

Andre kontaktpunkter hadde Kolsrud ikke. Hennes egentlige navn kjenner han heller ikke, ettersom kvinnen hadde tatt Skoghøys navn da de giftet seg i februar for snart tre år siden.

Ikke vært tilgjengelig

– Jeg oppdaterte saken ved 19-tiden om at jeg hadde forsøkt å få tak i henne. Det var en bommert å ikke skrive det i første saken.

– Hvorfor identifiserer du dette som hans kone?

– Fordi jeg mener det er av enorm interesse, at han anklager sin kone for forgiftning. Hun er heller ikke identifisert med navn. Jeg kjenner heller ikke hennes egentlige navn. Hun har ikke vært tilgjengelig for noen på lang tid

Kolsrud sjekket ikke saken med politiet.

– I min verden var Skoghøys uttalelse av så stor interesse at jeg fant det forsvarlig å publisere. For meg var det en del av vurderingen at Skoghøy dette tidspunktet hadde fortalt dette til svært mange mennesker i det juridiske miljøet både i og rundt Høyesterett.

– Ekstremt fremtredende

– Er det ok at en person får anklage noen for å forgifte dem uten at man sjekker opp saken med andre kilder?

– Det kommer an på. Så lenge han er kjent person som Skoghøy. Hadde det vært statsministeren eller finansministere eller en nestkommanderende i regjeringen, ville nok vurderingen ha vært det samme for meg. Det viktig hva slags posisjon man er i. I Rett24s verden er Skoghøy ekstremt fremtredende, at som høyesterettsdommer må han kunne siteres korrekt.

– Det kan fremstå som en klassejus at en høyesterettsdommer kan få fremme alvorlige påstander mot andre uten at de er sjekket?

– Alternativet ville være å ikke omtale hva han har omtalt mange kolleger og andre i det juridiske miljøet.

– Du kunne ventet til du fikk forholdet bekreftet fra politiet?

– Ja, det kunne man, og dette er ikke den enkleste vurderingen jeg har gjort. Det har vært en spesiell sak for en enmannsredaksjon.

Haglet med meldinger

Etter intervjuet kontakter Kolsrud Journalisten og informerer at det var en stressende situasjon onsdag, fordi lokalavisen iTromsø publiserte sin sak om den påståtte forgiftningen samme dagen, og dermed var ikke Rett24 først.

– Jeg har levd i saken noen uker. Siden Skoghøy er fra Tromsø, fikk de ut saken først. Da haglet det inn meldinger fra kilder om at den var ute. Saken min ble ikke så bra som den kunne ha vært, medgir Kolsrud.

Til orientering skriver ikke iTromsø hvem personen er: «Skoghøy hevder at han i oktober ble forsøkt forgiftet og at han vet hvem gjerningspersonen er», heter det i iTromsø-artikkelen.

Oppdatering: Mandag kveld publiserer VG et intervju med Skoghøys kone. Der avviser hun beskyldningene: – Jeg har ikke forsøkt å forgifte ektemannen min, det er noe han finner på, sier hun til VG.

Powered by Labrador CMS