Norske dommere har svart på medieundersøkelse. Her fra Høyesteretts plass i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kun 4 prosent av norske dommere svarer «helt enig» på at mediene ofte dekker rettssaker på en fullstendig og nøyaktig måte

Men i hovedsak positive til at mediene er tilstede i retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medlemmer i Dommerforeningen er i år en utvalgt gruppe blant respondenter til Medieundersøkelsen, som gjennomføres på oppdrag fra Nordiske Mediedager.

Blant resultatene kommer det fram at kun 4 prosent av de svarende dommerne sier seg «helt enig» med påstanden «norske medier dekker ofte rettsaker på en fullstendig og nøyaktig måte».

En stor gruppe, 44 prosent, er imidlertid «noe enig», mens henholdsvis 29 og 7 prosent er «noe uenig» og «ikke enig i det hele tatt».

16 prosent er verken enig eller uenig.

Positive til tilstedeværelse

De fleste dommere sier seg dog positive til at pressen er tilstede i rettssaker.

Henholdsvis 61 og 26 prosent er «svært positiv» og «nokså positiv».

Kun 2 prosent stiller seg «nokså negativ» til at pressen bruker sin lovfestede rett til å være tilstede i rettssalene, mens ingen svarer «svært negativ».

Uenige om bevistilgang

Også journalister har svart på undersøkelsen, og på ett av spørsmålene framkommer stor uenighet mellom de to yrkesgruppene, poengterer Medieundersøkelsen i pressemeldingen.

Spørsmålet handler om tilgang til bevismateriale:

75 prosent av de spurte journalistene svarer ja på at Norge bør innføre samme praksis som Sverige, der offentligheten som hovedregel får tilgang til bevismateriale når tiltale tas ut.

Bare 20 prosent av dommerne mener det samme. 48 prosent av dommerne svarer nei, mens 32 prosent ikke har en mening om spørsmålet.

– Jeg er ikke så veldig overrasket over det. Jeg tror det faller naturlig for mange dommere å tenke at det er det som legges frem i retten de skal ta stilling til, og det er jo korrekt. Omfattende medieomtale og gransking av bevis på forhånd er ikke noe de intuitivt ønsker seg, kommenterer generalsekretær Arne Jensen ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS