Truslene skal ha framkommet i en telefonsamtale med journalisten.

Dømt til fengsel for trusler mot journalist: – Viktig signal

– I skjerpende retning legges betydelig vekt på at tiltalte framførte truslene mot en journalist, skriver Hordaland tingrett i dommen.

Publisert Sist oppdatert

En 35 år gammel mann er i Hordaland tingrett dømt til 45 dagers fengsel for trusler mot en journalist som jobbet for TV 2.

Truslene skal ha framkommet i en telefonsamtale i forbindelse med at journalisten ønsket å få vedkommende til å stille opp til et intervju. Ifølge et notat journalisten skrev under samtalen, skal det blant annet ha blitt sagt: «Jeg kutter deg i fuckings strupen din, morrapuler» og «Jeg skal fuckings finne deg og fange deg.»

Dommen ble først omtalt av TV 2.

35-åringen benektet i retten å ha sagt den første setningen, men erkjente at han hadde uttalte den siste, kommer det fram i dommen.

Retten valgte imidlertid å stole på journalisten, og begrunner dette blant annet med at vedkommende var en rutinert medarbeider som hadde erfaring med å notere fra telefonsamtaler. Inkludert telefonsamtaler hvor stemningen ble dårlig.

«Ved utmåling av straff skal det i skjerpende retning legges betydelig vekt på at tiltalte framførte truslene mot en journalist som hadde rettet søkelyset mot en bedrift der tiltalte var daglig leder», står det i dommen.

Videre heter det: «Pressen frie stilling må vernes, og dette tilsier av allmennpreventive grunner at det gis en streng reaksjon når det rettes trusler mot en journalist under vedkommendes yrkesutøvelse.»

Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag.

Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, mener dommen sender et viktig signal:

– Denne dommen viser at både påtalemyndighet og domstolen tar trusler mot journalister på alvor. Dommen sender et viktig signal om at journalister har et særlig vern mot trusler som er ment å skremme dem fra å utføre sitt samfunnsoppdrag.

En tredjedel av norske journalister er utsatt for hets, trakassering eller sjikane, viser Journalistundersøkelsen 2022, som ble presentert i mars i år. 

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS