Dette bildet er blant fotografiene av den savnede Dung Tran Larsen familien mener avisene må betale for. Gjengitt med tillatelse.

Krever millioner for bildebruk denne høsten

Ektemannen og svigermoren til den savnede Dung Tran Larsen begynner kampen mot mediene som har brukt bilder av den forsvunnede kvinnen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Knapt et år etter at det blir kjent at Bjarte Larsen og hans mor Helene Kroken Larsen krever 4,5 millioner kroner i erstatning fra Bergensavisen for brudd på åndsverksloven, møtes partene om knappe to uker til tvistesak i Bergen tingrett.

Bjarte Larsen er ektemannen til den savnede Dung Tran Larsen. Han og hans mor har gått til sak mot flere aviser og Bjarte Larsen vil møte Dagbladet i Oslo tingrett ei uke etter saken mot Bergensavisen. I november møter både mor og sønn Bergens Tidende til en tre dager lang sak.

Mente ektemannen var involvert

Da BA ble krevd for erstatning valgte de å svare med en anførsel om at de mener Larsen kan ha vært involvert i sin hustrus forsvinning. Noe Larsen avviser.

Hans advokat Arild Dyngeland sa til Journalisten at han stusset over at BA mener de kan bevise at så har skjedd.

Summen avisen er krevd for tilsvarer 50.000 kroner for hver gang et bilde av kvinnen er brukt.

I tillegg til de tre ovennevnte mediene er også TV 2, Aftenposten, Nettavisen og NRK krevd for erstatning etter brudd på åndsverksloven.

Larsens advokat sier at saken mot NRK er avtalt utsatt inntil videre, mens de øvrige sakene er på forberedelsesstadiet. Mens Nettavisen gjorde det klart i forliksrådet at det ikke var dem, men iBergen som publiserte bildene og har siden ikke hørt noe.

TV 2 har heller ikke hørt noe siden stevningen.

En prinsipiell sak

Dyngeland sier han ikke ønsker å kommentere de forskjellige sakene før han står i retten, men forteller likevel at dette er prinsipielle saker.

- Dette er krav som ikke er prøvd for domstolen tidligere. Og mediene vi har rettet krav mot, har anført inntil 10 rettsgrunnlag for at de skal frifinnes.

I alt er det snakk om 15 bilder familien mener de har opphavsrett på som mediene har benyttet når de har omtalt forsvinningssaken.

Bergens Tidende skrev tidligere i år at politiinspektør og politistasjonssjef Tore Salvesen, som ledet jakten etter Dung Tran Larsen, forteller han tidligere ikke har opplevd at det stilles spørsmål ved bruk av foto av denne typen i savnetsaker.

- Det sier seg selv at det kan være avgjørende for oss å få spredd bilder av en savnet person. Men vi publiserer aldri bilder uten at det er avklart med de pårørende først, sier inspektøren.

Larsen møter BA i Bergen tingrett 22. og 23. august. Uken etter møter han Dagbladet i Oslo tingrett.

Powered by Labrador CMS