Truls Velgaard. Foto: Birgit Dannenberg
Truls Velgaard. Foto: Birgit Dannenberg

Edda-sjef i nederlandsk kaos

Truls Velgaard avviser at redaktører nekter å snakke med ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nederlandske aviser er aviskonsernet Wegener, der den norske medielederen er satt inn som midlertidig sjef, preget av kaos, usikkerhet og splittelse. Mecom Group, som også eier norske Edda Media, kjøpte opp Wegener i 2007 og kontrollerer 84 prosent av aksjene.

Velgaard er styreleder i Edda Media og ansvarlig for Mecoms polske medievirksomheter. I begynnelsen av oktober ble han i tillegg utnevnt til ny, midlertidig Mecom-sjef i Nederland. Samtidig gikk styreleder og administrerende direktør i Wegner, Joop Munsterman, av med umiddelbar virkning. Årsaken var uenighet om selskapets videre strategi.

Gikk hardt ut

Den andre aksjonæren i Wegener, Governance of Owners (GO), gikk hardt ut og kritiserte Mecom-ledelsen for endringene i lederskapet. Siden har redaktører og direktører i Wegener nektet å snakke med Velgaard, skrev flere Wegener-aviser i helgen.

Redaktørene skal ifølge Dutch News, som siterer Eindhovens Dagblad, også nekte å snakke med Wegeners overordnede styre. Styret, som ledes av Mecom-sjef David Montgomery, oppfordret torsdag til enhet mellom ansatte, ledelse og aksjonærer.

– Virker forstyrrende

«Intern uenighet … virker forstyrrende i forhold til det presserende behovet for radikale reformer i selskapet. (…) Hvis alle som er involvert i Wegener kan bli enige … vil representantskapet gjøre sitt beste for å realisere de økonomiske ressurser som er nødvendige for disse reformene», het det i uttalelsen fra styret.

Dette oppfatter Wegener-avisene som en tilslørt trussel, ifølge Dutch News/Eindhovens Dagblad. Lederen for de ansattes samarbeidsutvalg (work council) i avisgruppen, Jos van Rijsingen, uttaler følgende:

– Det er ingen ny politikk, og Wegener utnytter ikke mulighetene i markedet. Det er farlig.

Stormannsgalskap?

Jyllandspostens næringslivsavis på nett, epn.dk, skrev nylig om den opphetede stemningen blant Wegener-lederne. En lang rekke av dem skal ha sagt fra til Mecoms ledelse at de ikke lenger ønsker å samarbeide, og at de håper at Mecom vil slippe Wegener fri gjennom et salg. Den tilspissede situasjonen har oppstått i kjølvannet av et opprør mot Montgomery blant eierne av Mecom.

Alex Engbers, redaktør av The Stentor og leder av redaktørforumet i Wegener, skal ifølge den nederlandske avisa NRC Handelsblad ha betegnet Mecoms sterke satsing på nettmedier som stormannsgalskap. I likhet med i Norge har Mecom lansert et prinsipp om Wegener skal bruke femti prosent av de redaksjonelle ressursene på nett.

Avviser kontaktproblemer

Truls Velgaard avviser overfor Journalisten.no at lederne i Wegener-avisene ikke snakker med ham. Han understreker at det gjennomføres normale ledermøter i selskapet.

– Vi er i en prosess med ansettelse av ny administrerende direktør i Wegener. Det skal skje 22. desember. Det er bestemt at jeg, som midlertidig administrativ toppleder i Wegener, ikke skal fatte vidtrekkende strategiske beslutninger. Det er jo et spørsmål om hva som er strategisk og hva som er operativt, men inntil den formelle utnevnelsen av ny administrerende direktør er intensjonen at jeg ikke skal ta slike beslutninger.

Ifølge NRC Handelsblad skal Velgaard selv være den fremste kandidaten til å overta toppjobben i Wegener. Det er et åpent spørsmål hva som skjer med Mecoms nederlandske virksomheter dersom Montgomery, som varslet, går av i januar. Endringer i Mecoms aksjonærsituasjon den siste tiden har åpnet for spekulasjoner om at Montgomery likevel blir sittende.

Blandet oppfatning

– Føler du at det en aggressiv holdning i Wegener mot deg og Mecom?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men det er en blandet oppfatning blant lederne når det gjelder utviklingen i Wegener. En god del av av dem beklager Joop Munstermans avgang. Det oppfatter jeg som normalt, sier Velgaard.

– De ansatte mener tydeligvis at Wegener ikke utnytter mulighetene i markedet. Hva sier du om den kritikken?

– Jeg tror at Wegerner har samme utfordringer som andre avisbaserte selskaper. Vi vet at det er ting som må gjøres for å tilpasse oss markedet, særlig når det gjelder digital utvikling.

– Henger Wegener etter på det digitale området?

– Nei, de har ikke større problemer enn andre avisbaserte selskaper.

Powered by Labrador CMS