Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Presseforbundet: VGs alvorligste feil var håndteringen av Sofie som kilde

Må beskytte kilder som ikke er medievante.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det viktigste spørsmålet i VG-saken er hvordan mediene behandler kilder som ikke er medievante, mener generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Etter at VG onsdag kveld la fram sin evaluering av dekningen av den såkalte Giske-videoen kommenterte Floberghagen saken overfor TV 2.

– Jeg synes forholdet til Sofie og hvordan mediene håndterer kilder som er uvant med mediene, er det viktigste spørsmålet her. Der er VG tydelig i sin beklagelse, sier Floberghagen.

VG har ikke funnet grunnlag for å konstatere at reporteren har fabrikkert sitat i saken, og journalist Lars Joakim Skarvøy avviser blankt at han har fabrikkert Sofies sitat. Nyhetsredaktør Tora Bakken Håndlykken i VG konstaterer at her står det ord mot ord.

– I min forstand av presseetikken skal kilden ivaretas. Hvis Sofie ikke kjenner seg igjen i det VG skriver, så er det VGs ansvar. Man må lytte til det hun har å si. Hun har gjentatte ganger forsøkt å komme fram med sin historie uten å lykkes. Det er den alvorligste feilen i denne saken, sier Floberghagen.

Hun mener det er stor forskjell på profesjonelle kilder og personer som ikke har vært i mediene før. De sistnevnte har mediene et spesielt ansvar for, mener generalsekretæren.

Hun hadde onsdag kveld ikke finlest hele rapporten fra VG og var opptatt av å finne ut mer om hvilke tiltak avisen setter i verk for å bedre kontrollrutinene.

Powered by Labrador CMS