Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen.

Her er Floberghagens PFU-klage mot Josimar

– Har bevisst valgt å bryte kildevernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretær Elin Floberghagen har skrevet og sendt sin PFU-klage mot fotballmagasinet Josimar, opplyser hun til Journalisten.

Floberghagen og Josimar-redaktør Håvard Melnæs har stått i et offentlig og opphetet ordskifte etter behandlingen av en klage mot magasinet fra Norsk Fotballforbund tidligere i år.

To punkter

Her er klageteksten i sin helhet, med tittel «Brudd på kildevernet».

Floberghagen klager magasinet inn for brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten:

VVP 3.4: Vern om pressens kilder. Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon.

VVP 3.5: Oppgi ikke navn på kilde for opplysninger gitt i fortrolighet, hvis dette ikke er uttrykkelig avtalt med vedkommende.

«Saken klages inn fordi den er av stor prinsipiell interesse. Josimar, ved redaktør Håvard Melnæs, tilkjennegir at mediet bevisst bryter kildevernet, og viser svært liten forståelse for dette grunnleggende premisset i presseetikken og journalistikken», skriver generalsekretæren i klagen.

«Farlig sidespor»

Den konkrete artikkelen som klages inn er kommentaren «Elefanten i kengururetten», der Josimar-redaktøren åpent skriver det samme som kom fram i et PFU-tilsvar: At NFF-topp Pål Bjerketvedt, som var avsender for PFU-klagen, også var en anonym kilde i den innklagede saken.

«Josimar går her ut med kilden, som har snakket med mediet 'off record'. Redaktøren begrunner dette blant annet med at kildevernet er 'ment for å avdekke maktmisbruk, ikke tildekke det'. Og '…vi mener, i motsetning til PFU, at man må tåle en grundig debatt om kildevernet'. Generalsekretæren mener dette er et farlig sidespor, som kan bidra til å svekke både kildetilfanget og tilliten til pressen generelt», skriver Floberghagen.

Josimar-redaktør Melnæs har selv uttalt til Journalisten at han håpet på en PFU-klage fra Floberghagen, for å reise en debatt om hvorvidt kildevernet skal anses som absolutt i alle sammenhenger.

Han fortalte at redaksjonen anså at de ble utsatt for maktmisbruk:

– Å bryte kildevernet sitter utrolig langt inne, men i denne saken landet vi på at det var umulig for oss å være med på det skitne spillet som det ble lagt opp til. Vi kan ikke akseptere et slikt maktmisbruk. Bjerketvedt ville få det til å se ut som vi ikke hadde kilder, at vi nærmest hadde diktet opp et faktum, sa Melnæs.

Melnæs opplyser til Journalisten tirsdag formiddag at han ikke får lest klagen før senere i dag.

Powered by Labrador CMS