De nye danske etikkreglene sier blant annet at mediene skal ta mest mulig hensyn når selvmord omtales.
De nye danske etikkreglene sier blant annet at mediene skal ta mest mulig hensyn når selvmord omtales.

Endrer presseetiske retningslinjer om selvmord i Danmark

Nye regler om omtale av selvmord og journalistikk produsert av kunstig intelligens, er blant endringene i de danske presseetiske retningslinjene.

Publisert Sist oppdatert

Styret i det Danske Journalistforbundet (DJ) og styret i Danske Medier, har nå vedtatt endringer i de danske retningslinjene for god presseskikk. Det melder danske Journalisten.

Blant annet endres de danske retningslinjene for omtale av selvmord fra at «selvmord ikke bør omtales» til at danske medier nå skal «ta mest mulig hensyn når selvmord omtales». 

DI og Danske Medier la også til at medieansvarsloven og retningslinjene for god presseskikk også gjelder for journalistikk laget av kunstig intelligens. 

I tillegg ble det lagt inne et nytt avsnitt i de danske retningslinjene som handler om kilders mulighet til å få en artikkel anonymisert, avpublisert og avindeksert. 

De danske endringene kommer kort tid etter at den norske Vær varsom-plakaten ble justert, blant annet punktet som omhandler omtale av selvmord

I den gamle versjonen av plakaten ble norsk presse, i likheten med danske kolleger, oppfordret til å «unngå omtale» av selvmord, men fra nyttår er oppfordringen å heller «vise hensyn» i omtale av selvmord. 

Powered by Labrador CMS