Her fra demonstrasjon foran Stortinget i 2019
Her fra demonstrasjon foran Stortinget i 2019

Slik hadde Stortinget sett ut hvis journalistene fikk bestemme

Over halvparten av journalistene plasserer seg til venstre politisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieundersøkelsen 2021 viser at journalistene fortsatt er godt plassert til venstre på den politiske skalaen.

Resultatet av årets undersøkelse ble presentert av medieforsker ved MediaFutures ved Universitetet i Bergen, Erik Knudsen, under Nordiske Mediedager i dag.

Til sammen 56 prosent av journalistene som er spurt, plasserer seg til venstre for «midten» politisk. 21 prosent svarer «i midten», mens kun 14 prosent plasserer seg selv til høyre for «midten».

– Der ser vi at journalistene skiller seg klart ut. De er klart mer til venstre enn det publikum er. Vi har tatt hensyn til utdannings, kjønns- og aldersforskjeller i analysen, men de skiller seg allikevel ut, sier Knudsen til Journalisten.

Om vi sammenligner tallene fra Medieundersøkelsen fra 2020 ser vi at SV, Ap og Venstre plukker stemmer fra Høyre, MDG og Frp.

I «kontrollgruppen» blant befolkningen generelt er det per mars 2021 40 prosent som plasserer seg til venstre for midten, 19 prosent i midten og 33 til høyre for midten.

Slik stemmer norske journalister:

Parti Redaktører Journalister
Rødt2,5%10,3% (−0,9)
SV11,6%17,3% (+1,6)
MDG5%15,1% (-2,9)
Ap23,1%24,2% (+1,4)
Sp13,2%10% (+1)
V14%4,8% (+2,2)
KrF3,3%1,9% (-)
H24,8%12% (-2,6)
Frp0%1,9% (-1,5)

Fra Medieundersøkelsen 2021. I parantes er forskjellen fra fjorårets undersøkelse. Medlemmene til Norsk Redaktørforening er tilbake i undersøkelsen etter at det ikke har deltatt på noen år.

Høyre populære blant redaktørene

Frp ville ikke vært et parti på Stortinget om det hadde vært opp til redaktørene og journalistene. Nytt av i år er at redaktørene også har deltatt i undersøkelsen igjen etter en pause.

– Om journalistene fikk velge ville vi ha fått en klassisk rødgrønn-regjering med Ap, SV og Sp om det hadde vært stortingsvalg i morgen. De ville fått et klart flertall på Stortinget med 93 mandater. De borgerlige med KrF, H, V og Frp ville ha fått 31 mandater, sier Knudsen.

– Om journalistene fikk velge ville vi ha fått en klassisk rødgrønn regjering, sier medieforsker Erik Knudsen ved UiB.
– Om journalistene fikk velge ville vi ha fått en klassisk rødgrønn regjering, sier medieforsker Erik Knudsen ved UiB.

Høyre er populære blant redaktørene, men fordi Frp og KrF ikke er det, er det fortsatt med knapp margin, rødgrønt flertall hvis journalister og redaktører skulle bestemme. Men populæriteten til Høyre en veldig klar forskjell mellom disse to.

Arbeiderpartiet er det største partiet om det er opp til journalistene, mens Høyre er det største partiet om det er opp til redaktørene, med knapp margin foran Arbeiderpartiet.

– Det som også er interessant er at redaktørene ikke skiller seg ut på høyre-venstre-skalaen om vi sammenligner med befolkningen generelt, sier Knudsen.

Et representativt utvalg av medlemmene i Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening deltar hvert år i Medieundersøkelsen.

Mandatfordeling på Stortinget om journalistene fikk bestemme
Mandatfordeling på Stortinget om journalistene fikk bestemme
Powered by Labrador CMS