Skjebnedager for ABC Nyheter

Forhandler med A-pressen, ansatte frykter kutt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter det Journalisten erfarer har ABC Nyheter vært i forhandlinger om samarbeid med A-pressen de siste ukene. Nå frykter ansatte betydelige kutt i redaksjonen, også om A-pressen ikke blir ny partner.

Bekrefter samtaler

Konserndirektør Thor Gjermund Eriksen i A-pressen bekrefter at de har samtaler om samarbeid, men er ellers sparsom med kommentarene.

– Det ville nesten vært rart om vi ikke sonderte muligheten for et samarbeid. Det er naturlig at vi ser på måter vi kan bli sterkere på sammen. Ellers kommenterer vi naturligvis ikke samtaler som fremdeles pågår, sier Eriksen til Journalisten.

– Kan du si noe om fremdriften i samtalene?

– Nei, jeg ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, sier Eriksen.

Telenor er største aksjonær i A-pressen og eier 99,6 prosent av aksjene i ABC Startsiden. ABC Startsidens styreleder Erik Nord er også nestleder i A-pressens styre.

Etter det Journalisten forstår har forhandlingene mellom ABC Nyheter og A-pressen nå nærmest strandet.

Kan bli betydelige reduksjoner

A-pressen skal primært være interessert i plasseringer på ABC Startsiden for å skape trafikk for konsernets nettsteder. Konsernet har en rekke redaksjonelle nettsteder fra før og skal ha vært lite interessert i egenproduksjonen fra ABC Nyheter.

Skulle forhandlingene strande diskuteres det å redusere bemanningen. Et av forslagene som er presentert for de ansatte går ut på å kutte ned til 14–15 personer som skal dekke hendelsesnyheter og samfunnspolitikk. Det foreligger også et annet forslag om å redusere bemanningen ned til en desk på ti-tolv ansatte som skal publisere byrånyheter, og i liten grad utføre egenproduksjon. Det vil innebære en betydelig endring i forhold til den profilen som selskapet startet med i februar 2007. I tiden etter starten var ABC Nyheter en av de få aktørene som satset på nyheter på nett og de hadde også en betydelig trafikkmuskel i form av plasseringer på ABC Startsiden.

Blant ansatte karakteriseres kuttplanene som «nedslakting».

– I samtaler med en aktør

ABC Startsidens administrerende direktør Espen Udland bekrefter at de fører samtaler om samarbeid.

– Jeg kan bekrefte at vi fører konkrete samtaler med en aktør. Vi ser om det er mulig å komme til en god løsning for ABC Nyheter. Det kan også hende at vi ikke kommer i mål.

– Hva skjer hvis disse samtalene ikke fører fram til en avtale?

– Det vil vi måtte ta en runde på. Vi føler at vi har fått til mye med ABC Nyheter og ligger rundt 800.000 unike brukere i uken. Vi vil fortsette å holde et bra trykk på dette og vi har lyst til løfte dette ytterligere et hakk opp. Vi har et mål om å være landets tredje største nyhetsnettsted, men det er et stykke opp dit, sier Udland.

Nærmere lønnsomhet

Ifølge Udland ser ABC Nyheter ut til å øke annonseinntektene med rundt 50 prosent i år.

– Det skjer fra forholdsvis lave nivåer, men det går riktig vei. Rundt halvparten av annonsene kommer fra mediebyråene og vi ser at annonsørene kommer igjen flere ganger. Det betyr at de får god avkastning på den investeringen de gjør når de annonserer hos oss. Vi har likevel et stykke igjen til ABC Nyheter går i pluss, sier Udland.

Han vil ikke si annet om tidshorisonten for forhandlingene enn at de arbeider med dette nå.

– Vi holder på for fullt. Jeg kan ikke gi deg noe sluttidspunkt, men vi håper på en rask og god løsning.

Etter det Journalisten erfarer skal Udland komme med sin innstilling til styret på et styremøte førstkommende mandag.

Powered by Labrador CMS