Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun K. Nybø og leder i Samisk redaktørnettverk Johan Ailo Kalstad fra NRK Sàpmi.

Etablerer Samisk redaktørnettverk

– Sammen trenger vi å styrke de samiske stemmene i samfunnet gjennom de samiske redaktørstyrte mediene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktører i samiske mediehus får en ny møteplass gjennom Samisk redaktørnettverk, også kalt Sámi redaktevrafierpmádat på samisk. Det skriver Norsk Redaktørforening (NR) i en pressemelding.

– Sammen trenger vi å styrke de samiske stemmene i samfunnet gjennom de samiske redaktørstyrte mediene, sier Johan Ailo Kalstad.

Kalstad, direktør i NRK Sápmi, er leder for nettverket. Kari Lisbeth Hermansen, ansvarlig redaktør i den samiske avisa Ávvir, er nestleder.

Nettverket ble stiftet i Karasjok 3. februar som en del av NR. Med på møtet var redaktører i flere samiske mediehus, NRKs redaktør for samarbeid og mediemangfold Hege Iren Frantzen og NRs generalsekretær Reidun Kjelling Nybø.

Nybø mener en av deres viktigste oppgaver er å skape møteplasser for redaktører.

­– Vi er også en organisasjon som kjemper for størst mulig ytrings- og informasjonsfrihet, og vi vet at det samiske perspektivet ikke er godt nok synlig i det norske nyhetsbildet. Vi tror at et bedre samarbeid mellom redaktører i samiske mediehus kan styrke de samiske mediene og dermed også være viktig for samers ytringsfrihet, sier Nybø.

Nettverket omfatter redaktører i samiske mediehus som Ságat som er en norskspråklig samisk avis, Nord Salten Avis som publiserer egne saker på lulesamisk og Snåsningen som har egen seksjon på sørsamisk.

– Sametinget har varslet at det kommer en samisk mediemelding i valgperioden, og dette er åpenbart et område der vi har behov for å snakke sammen. De samiske mediehusene har samarbeidet tidligere også, men vi trenger et mer formalisert samarbeid. Vi deler det samme oppdraget og tror at det vil ha stor verdi å sammen kjempe for verdien av fri og uavhengig journalistikk, sier Kalstad.Powered by Labrador CMS