Venner og kilder

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ny Tid-redaktør Martine Aurdal, Svein Tore Bergestuen i Kanal 24 og VGs Camilla Bjørn avslører identiteten til kildene sine. Ja, det dreier seg om Facebook. Et nettsted jeg aldri rakk å registrere meg på, før det ble populært blant folk flest – og derfor ikke så interessant for de trendbevisste.

På Facebook oppretter man en egen side med opplysninger om seg selv, og inviterer andre deltakere til å stå oppført som ens venner. Noen journalister har samlet hundrevis av slike venner. Betenkelig, sier Per Edgar Kokkvold, når også intervjuobjekter blir venner. For man intervjuer ikke venner.

Aurdal innrømmer at hun bruker vennenettverket i jobbsammenheng. Andre legger vekt på at det ikke er personlige venner: Bare «kilder, gjester og folk som kan komme til å være gjester i programmet mitt», skriver Bergestuen. «Jobbkontakter» og kjendiser hun har intervjuet, sier Bjørn.

Altså; i et forsøk på å bortforklare at de regner kilder og intervjuobjekter som sine venner, sier de at det bare er snakk om kilder og intervjuobjekter. Som om det å legge ut lister over kildene sine på internett er helt i orden. Her er det noen som har gått glipp av et kapittel i læreboka om presseetikk.

Dagbladets Unn Conradi Andersen er også på Facebook og skriver at nettstedet er bra fordi det «gjør ulne nettverk åpnere». Hun finner det «ikke uinteressant» at flere journalister har John Christian Elden som venn på Facebook. Ikke uinteressant, men etisk forkastelig hvis Elden er en av disse journalistenes kilder.

For de eneste nettverkene journalister aldri skal avsløre, er sine egne kildenettverk, om de er aldri så ulne. Det er for å beskytte kildene, pressefriheten avhenger av at man kan henvende seg til mediene uten å bli identifisert. De som vil drive jakt på journalisters kilder, kan nå bare sjekke vennelistene på Facebook.

At John Christian Elden selv synes det er stas å ha journalistvenner, er ikke poenget. Og jeg får virkelig ikke håpe at poenget for journalister som viser fram kildenettverkene sine på internett, er å skryte av hvor mange kjendiser de kjenner.

Powered by Labrador CMS