Hans-Christian Vadseth. Foto: Birgit Dannenberg

Ansatt varslet om mobbing av sjefene

Personaldirektøren i Fædrelandsvennen har tatt opp saken med redaksjonsklubben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er stor møtevirksomhet i Fædrelandsvennen om dagen, som følge av journalistenes misnøye med lønnsdiktatet i redaksjonen før jul. Onsdag kalte personaldirektør Monica Grimstad inn til møte med redaksjonsklubbens ledelse, og torsdag var klubbledelsen i møte med sjefredaktør og administrerende direktør for å orientere om misnøyen.

Bakgrunnen for møtet hos personaldirektøren var en såkalt varslingssak. Grimstad fikk tidligere i uka en anonym bekymringsmelding fra en ansatt. Ifølge journalisten.nos kilder frykter vedkommende at den samlede mengden reaksjoner etter lønnsdiktatet kan utvikle seg til en mobbesak mot sjefedaktør Hans-Christian Vadseth og administrerende direktør Lars Erik Torjussen.

Informerte klubben

Journalisten.no har fått tilgang til referatet fra et møte i redaksjonsklubben onsdag. Her heter det:

«Monica Grimstad innkalla klubbstyre til hastemøte og bad oss ta bodskapet med oss i klubbmøte. Klubbstyret tok meldinga til etterretning og kjem til å halda klubben informert om den vidare utviklinga i saken».

Grimstad sier til journalisten.no at hun ikke kjenner til noen mobbesak.

– Men jeg kan bekrefte at vi har mottatt en bekymringsmelding fra en ansatt, knyttet til administrerende direktør og sjefredaktørs helse og arbeidssituasjon. Denne er håndtert i tråd med bedriftens varslingsrutiner.

Gjør unntak

Slike saker behandles konfidensielt, av hensyn til varsleren og de involverte. Men siden dette dreier seg om bedriftens to øverste ledere, gjør Grimstad et unntak og opplyser følgende:

– Bekymringsmeldingen er ikke kommet fra noen av de to. De har heller ikke indirekte medvirket til at meldingen ble framsatt. Verken administrerende direktør eller sjefredaktør kjenner identiteten til varsleren. De to har tatt dette til etterretning, men valgt å ikke forfølge saken. Den er derfor avsluttet, sier Grimstad.

Føler seg ikke mobbet

Vadseth gir samme redegjørelse som Grimstad. På spørsmål om han føler seg mobbet, svarer han:

– Selv har jeg ingen opplevelse av å være mobbet eller trakassert. Den uro og misnøye som har vært i Fædrelandsvennen den siste tiden har jeg ved flere anledninger sagt at jeg mener de fagorganiserte har gitt uttrykk for på en ryddig og akseptabel måte. På generelt grunnlag er jeg glad for at Fædrelandsvennen har et godt utbygd system for å motta slike varsler og håndtere dem, ut fra like regler som gjelder både for sjefer og underordnede.

Orienterte om uro

Leder av redaksjonsklubben Marianne Gauslaa og deler av klubbstyret var torsdag i møte med Vadseth og Torjussen. Ifølge referatet fra klubbmøtet ønsket topplederne å få vite hva Gauslaa mente med følgende uttalelse til journalisten.no tirsdag:

– Vi har aldri stått mer samlet, og indignasjonen har sjelden vært større.

Vadseth sa til journalisten.no samme dag at han ikke har blitt orientert om noen feide eller organisert misnøyeaksjon i redaksjonen.

Står for uttalelsen

Gauslaa sier at hun står for sin uttalelse.

– På møtet la vi ikke skjul på at situasjonen fortsatt er vanskelig. Klubben redegjorde for misnøyen vi tidligere har gitt uttrykk for, og den sterke uroen vi føler knyttet til tidenes lønnsgap mellom sjefredaktøren og journalistene i Fædrelandsvennen. Vi viste til skuffelsen over lønnsdiktatet på 10.000 kroner, og at vi har en forventning til at sjefredaktøren også kan bidra til å løfte lønnsnivået for egen redaksjon, sier hun.

– Ballen hos ledelsen

Gauslaa oppfattet møtet som oppklarende, og mener at ballen nå ligger hos ledelsen.

– Ledelsen ønsker å tenke seg om. Det blir flere møter, og vi har forventninger til det de nå skal tenke på, framholder hun.

Vadseth sier til journalisten.no at han ønsket en orientering av hvordan redaksjonsklubben vurderer tingenes tilstand.

– Det var ikke for å diskutere klubblederens rett til å uttale seg eller innholdet i det hun sa. Møtet var nyttig og positivt. Hvordan vi håndterer saken videre vil vi kommunisere til styret i redaksjonsklubben, fastslår Vadseth.

Journalist Ole Dag Kvamme skal ifølge flere kilder ha blitt bedt om å forklare seg til nyhetsredaktøren, etter at han uttalte seg til journalisten.no tirsdag om den pågående t-skjorteaksjonen i redaksjonen.

Kvamme ønsker ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS