Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth. Foto: Birgit Dannenberg

Sier fra seg bonus – får PFU-klage

Sjefredaktøren og direktøren i Fædrelandsvennen sier fra seg bonuser, mens redaksjonsklubben klager egen avis inn for PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefredaktør Hans-Christian Vadseth og administrerende direktør Lars Erik Torjussen har informert sine ansatte om at de frasier seg bonuser for 2008 og 2009. Den avtalte bonusordningen kunne med full uttelling gitt de to topplederne 300.000 kroner hver i 2008. Ansatte i Fædrelandsvennen mener at et mer realistisk nivå for 2008 er 150.000 kroner hver, regnet ut fra de resultatbaserte kriteriene i avtalene.

Vadseth oppgir at en bonus for 2008 ville ligge et sted mellom null og 120.000 kroner. Mandag stilte han på et allmøte i redaksjonen, før redaksjonsklubben gikk i møte. På allmøtet offentliggjorde sjefredaktøren sin egen og Torjussens beslutning om å gi fra seg sine bonuser.

Kriseforståelse

Etter allmøtet ble følgende melding sendt ut på bedriftens intranett:

«Ut fra de markedsmessige og økonomiske utsiktene vi ser for 2009, og siden det ikke blir noen utbetaling av bonus til bedriftens ansatte, har vi valgt å meddele styreleder Didrik Munch om at vi takker nei til en eventuell utbetaling av bonus for arbeidsåret 2008. Avtalen gjaldt for året 2008 og var knyttet til flere ulike forhold i vår jobbutøvelse. Vi har også sagt at vi ikke ønsker å ta imot noen bonusordning for 2009.»

– Redaksjonsklubben er tilfreds med at toppledelsen velger å si fra seg sine bonusavtaler. Vi er også glad for at de har lyttet til de ansatte, som mistet sine bonuser i fjor høst. Vi oppfatter dette som en større grad av felles kriseforståelse i de usikre økonomiske tidene, sier klubbleder Marianne Gauslaa.

Bonusen forsvant

De ansatte i avisen fikk allerede tidlig i fjor høst beskjed om at det ikke ville bli noen bonus på dem i 2008. Etter et solid første halvår lå det ifølge våre kilder an til 15.000 kroner for hver enkelt medarbeider. Årsaken til bortfallet var inntektssvikten som fulgte av finanskrisen, men som likevel ikke var større enn at Fædrelandsvennen trolig fikk et overskudd på om lag 35 millioner kroner i 2008.

Redaksjonsklubben har hatt et håp om at Vadseth ville bidra til å heve lønningene i redaksjonen, etter at han selv forhandlet seg til en rekordhøy lønn på 1,8 millioner kroner og bonusavtale på inntil to månedslønner da han ble ansatt i fjor.

Misnøyen har vært stor etter at ledelsen før jul kom med et lønnsdiktat på 2,37 prosent.

Sender PFU-klage

Et flertall på møtet i redaksjonsklubben mandag vedtok å klage egen avis inn for Pressens Faglige Utvalg, som følge av utgivelsen av temaavisen «Sørlandsparken» 2. januar. Klubben mener bilaget representerer et alvorlig brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 2.6, om skille mellom reklame og redaksjonelt innhold, samt Tekstreklameplakatens punkt 2 om temabilag.

I bilaget er ikke sjefredaktør Vadseth oppført som ansvarlig. Det er derimot Fædrelandsvennens markedsdirektør, som selv har skrevet en leder for temabilaget.

– Tilbudt å beklage

– Vi har gitt sjefredaktøren muligheten til å beklage form, innhold, bruk av innkjøpt journalistikk og mangel på informasjon til ansatte i egen redaksjon. Heller ikke under allmøtet i går registrerte redaksjonsklubbens medlemmer noe tilløp til beklagelse angående temaavisen. Det er ventet fem nye bilag i løpet av året, og vi ser det som viktig å få en faglig vurdering av slike temaaviser under vår logo, sier Gauslaa.

Hun understreker at PFU-klagen ikke har noe med misnøyen over lønnsdiktatet i desember å gjøre, eller uttrykk for en generell mistillit med sjefredaktøren. Klagen er ifølge redaksjonsklubben ikke ment som et kort som kan brukes i lønnskampen med ledelsen.

Eget initiativ

Vadseth sier til Journalisten.no at beslutningen om å droppe bonusene var deres eget initiativ.

– Dette er en beslutning Lars og jeg har fattet alene og på eget initiativ. En bonusutbetaling ville ligget et sted mellom null og 120.000 kroner for hver. Vi gjør det fordi vi ikke synes det er riktig å motta bonus i den situasjonen vår bransje og vårt mediehus befinner seg, sier Vadseth.

Han er opptatt i møter og ber om å få komme tilbake med kommentar til redaksjonsklubbens PFU-klage.

Fædrelandsvennens styreleder Didrik Munch har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Powered by Labrador CMS