Hans Christian Vadseth slutter som sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Foto: Birgit Dannenberg
Hans Christian Vadseth slutter som sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Foto: Birgit Dannenberg

Vil ha pause

Hans-Christian Vadseth skal ta minst tre måneders pause før han går på noe nytt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vadseth gikk fra jobben som sjefredaktør i Fædrelandsvennen i formiddag. Foreløpig har han ikke noe nytt å gå til.

– Jeg har god tro på at det skal gå an å få seg noe å gjøre, sier den tidligere sjefredaktøren i Fevennen til Journalisten.

Sterk kritikk av de tillitsvalgte

I pressemeldingen som ble sendt ut i formiddag retter Vadseth sterk kritikk til journalistenes tillitsvalgte. Overfor Journalisten sier han at kritikken er rettet mot to felt.

– Når det gjelder det faglige så var det slik at alle saker, både stort og smått, har vært dyttet fram med den største intensitet slik at det har vært vanskelig for avisens ledelse å få gjort noe. På det personlige planet så har det vært slik at journalistenes tillitsvalgte har ment at de har hatt rett til å blande seg i alt fra størrelsen på huset mitt, til andre forhold som jeg oppfatter som privat. Det er en type virksomhet som jeg kunne ha distansert meg fra og sikkert kunne ha levd med. Poenget er at dette er noe jeg ikke har ønsket å leve med, og det har jeg tatt konsekvensen av. Det er ikke slik en fagforening bør fungere, sier Vadseth.

Vil ha det gøy på jobb

Vadseth sier han ikke har hatt det gøy på jobb den siste tiden i Fædrelandsvennen og at det er et ønske om lystigere tider.

– Jeg er en mann som det er lett å begeistre. Når man har det gøy på jobb så er min erfaring at det meste annet også fungerer. Jeg har hatt ulike lederoppgaver i mediebedrifter i snart 20 år og det sier vel noe om at jeg har trivdes.

Han sier han skal bli boende i Søgne utenfor Kristiansand.

– Det er planen. Det er mulig at jeg må til med å ukependle, men det får vi se på om det skulle bli alternativet. Først skal jeg ha en pause.

Hadde sett for seg lengre karriere i Fevennen

Vadseth pakker kontorsakene etter to og et halvt år i sjefsjobben. Det er vesentlig kortere enn han hadde sett for seg da han startet.

– Fædrelandsvennen har vel hatt tre redaktører etter krigen før jeg startet. Det sier vel seg selv at planen var å bli lenger enn i to og et halvt år.

– Har du lagt noen plan for hva du vil gjøre mer eller mindre av?

– Vi får se hva som dukker opp. Det er vel også noe jeg vil bruke denne pausen til å tenke over.

Overrasket over oppsigelsen

Styreleder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle, er overrasket over budskapet fra Vadseth.

– Mest fordi jeg ikke kan ikke huske at noen sjefredaktør har gått av med en slik åpen begrunnelse. Men man må respektere Vadseth for hans direkthet og ærlighet. Vi som redaktører og journalister skal ikke kritisere noen for å være ærlig.

– Tror du andre redaktører har trukket seg med samme eller lignende begrunnelse, men uten å si det åpent?

– Det har jeg egentlig ikke grunnlag for å si noe om. Jeg vet heller ikke nok om situasjonen i Fædrelandsvennen til å si mer. Men jeg ønsker både Vadseth og avisen lykke til, sier Stanghelle.

Lederen av redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen, Marianne Gauslaa, har foreløpig ikke besvart Journalistens henvendelser.

Powered by Labrador CMS