Færre kvinner i MBL
Ved forrige årsmøte i MBL lyktes det å få tre kvinner inn i det mannsdominerte hovedstyret på tolv. Etter årsmøtet torsdag er det bare to igjen.
STAVANGER (Journalisten): Mediebedriftenes Landsforening har tradisjonelt vært en mannsdominert forsamling for direktører og disponenter i avisbedriftene, men etter hvert har det dukket opp både kvinner og folk fra den redaksjonelle ledelse. Ved valgene på nytt hovedstyre i år ønsket Randi Fløtten Andreassen (Sør-Varanger Avis) og Helge Simonnes (Vårt Land) avløsning, og valgkomiteen med VGs Aslak Ona i spissen foreslo to menn som erstatning.
Dermed vil det bare bli to kvinner igjen i det 12 mann sterke hovedstyret, Gudrun Botnen Rollefsen fra Finnmark Dagblad i Hammerfest og Hilde Haugsgjerd i Dagsavisen.
Motforslag
Orklas Truls Velgaard kritiserte valgkomiteen, og framholdt at han senere ville fremme motforslag på første varamedlem til hovedstyret, til forsamlingens undring. Valgkomiteens forslag til første varamedlem var nemlig en kvinne. Det framkom senere at Velgaard ville erstatte den foreslåtte kvinnen med en annen kvinne.
Yngve Nilsen fra Avisa Tromsø gikk mer drastisk til verks og foreslo en kvinne, Elisabeth Netland fra VestNytt på Sotra, mot Trønder-Avisas Arve Løberg. Men det gikk ikke. Løberg ble valgt med solid margin, 148 mot 105 stemmer.
En liten endring ble det likevel i rekken av varamedlemmer. Tom Ø. Martinsen fra avisen Valdres ble vraket til fordel for Liv Brynhildsvoll fra HM Media. Dermed fikk ukepressen en plass på varamannsrekken. Et forsøk på å få Brynhildsvoll inn som første varamedlem mislyktes, men hun ble nummer to etter Rana Blads Mona K. Rosvold.
Olav Terje Bergo var på valg, men ble enstemmig gjenvalgt som MBL-leder. Nestleder Olav M. Mugaas var ikke på valg.
Stemmerettsreglene
Hvem som skal ha stemmerett i tariffspørsmål har vært mye diskutert i MBL den siste tiden, og forut for årsmøtet var det i gang et forsøk på å endre reglene, slik at Schibsted og Aftenposten får en innflytelse mer i tråd med deres posisjon i norsk presse. Dagens stemmerettsregler bygger utelukkende på antall ansatte, slik at bedrifter med inntil 25 ansatte har en stemme, inntil 75 ansatte har to stemmer, inntil 150 ansatte tre stemmer osv. Ordningen gir spesielt A-pressen og Orkla en uforholdsmessig tyngde i MBL.
Flere ønsket å endre systemet slik at alle medlemsbedrifter har en stemme i bunnen og at man finner andre parametre enn bare antall ansatte for de øvrige. Administrerende direktør Olav Mugaas i Aftenposten sier at han før årsmøtet trakk seg fra forslaget, og det ble heller ikke fremmet på årsmøtet.
Mugaas frykter at et slikt forslag vil skape unødvendig mye uro og splittelse i organisasjonen, men tror at MBL på sikt må gjøre noe med stemmerettsreglene.