Presidenten som snakker med Gud:  – Vanskelig for journalister

– Når man tror man er valgt av Gud, hva betyr vel journalistikken og grunnloven, sier journalist og forfatter Juan Luis González om Argentinas president Javier Milei. 

Kjernen i Javier Mileis presidentskap er mystisisme, mener journalist og forfatter Juan Luis González.
Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 5 min

– Det første man må vite er at Milei er overbevist om at Gud snakker med ham, og at det er Gud som har valgt ham som president.

Det sier den argentinske journalisten og forfatteren Juan Luis González til Journalisten, om hvordan det er å dekke den omstridte argentinske presidenten Javier Milei.

Han har dekket Milei over flere år, er forfatter av boka «El Loco» om Milei, og er nå aktuell med en ny bok om libertarianeren som nå er president i Argentina.

– I krig med det onde

Ifølge González må hele Mileis presidentskap forstås som et messiansk maktprosjekt, som blant annet innebærer at presidenten selv er forutbestemt å utrydde det onde fra jorda. 

Det har sitt å si for hvordan man bør dekke presidentskapet som journalist, mener han.

Juan Luis González mener president Milei ikke forholder seg metaforisk til mystisismen sin.

– Han har sett Kristi oppstandelse tre ganger, og hundene hans er rådgiverne hans. Han er virkelig en religiøs politiker.

Alle som går imot ham, inkludert journalister, er fiender, sier González.

– De er ikke bare politiske fiender, men fiender som representerer det onde. Milei er blant de gode som er i krig med det onde.

Tidligere hadde imidlertid Milei et godt forhold til journalister, forteller González, også til medier som Revista Noticias der González er journalist og politisk redaktør. Nå hater han dem. Blant de aller ondeste for Milei, er faktisk journalistene, mener Gonzalez.

– Man går ikke i dialog med djevelen, som han sier, og hovedfienden hans er journalister. «Vi hater ikke journalistene nok», er noe han sier ganske ofte.

WhatsApp-meldinger

González skal gå videre inn på Mileis forhold til pressen, og det han mener er sterke autoritære trekk ved presidentskapet, men først understreker han overfor Journalisten at det er viktig å forstå hva Milei faktisk tror på.

I sin nye bok «Las fuerzas del Cielo», som med sin litt mytiske undertone kan oversettes til «De himmelske styrker», er nettopp Mileis forestillinger en del av temaet, forteller González.

– Mange av tilhengerne hans hevder han snakker metaforisk. Milei har bare to nære venner og de snakker mye på WhatsApp, og jeg har fått tilsendt samtaler med Milei, der han snakker detaljert om dette. Det er både skremmende og interessant. Jeg kan dokumentere at han tror på det.

Men nøyaktig hva er det han tror? 

Sentralt for Mileis mytiske verdensbilde står en trollmann ved navn Gustavo, en hund som var løve for 2000 år siden og den romerske keiseren Marcus Aurelius, ifølge González. 

En reise i tid

I Argentina er det skrevet mye om Milei og hans libertarianske mystisisme, men verken i Argentina eller i Europa har man kanskje innsett hvor virkelig dette er for presidenten, tror González.

Sentralt i Mileis liv står nemlig Conan, forteller han. Conan er en hund, som er oppkalt etter Conan barbaren. Hunden er død, men ifølge González tror Milei at Conan nå sitter ved siden av Gud og at Milei kan kommunisere med Gud via Conan.

– Det er ikke tilfeldig. For i 2017 møtte Milei en trollmann, som overbeviste ham om at han er utvalgt av Gud.

Trollmannen, som heter Gustavo, møtte Milei rundt samme tid som Conan ble syk og døde. Ikke bare kunne Gustavo kommunisere med døde dyr, men han kunne også fortelle at han selv var Marcus Aurelius i et tidligere liv, og at Milei var hans general.

– Dette tror Milei. Han har flere ganger beskrevet seg selv som en tidsreisende som er kommet for å redde Argentina.

Løve i Colosseum

Ifølge trollmannen møtte Milei hunden Conan for første gang for rundt 2000 år siden, men da var Milei altså general og Conan var en løve i Colosseum, forteller González.

Trollmannen har også fortalt González at han så Milei slåss mot fem løver.

– Derfor fortalte han Milei at han måtte klone Conan fem ganger.

Det resulterte i hundene Murray, Milton, Robert and Lucas som er oppkalt etter Mileis favoritt-økonomer.

I González sin nye bok skal han blant annet ha fått tilgang til presidentens WhatsApp-chatter.

Ifølge González tror Milei at Milton kan se fremtiden, Robert slåss mot mørket, mens Murrey er filosofen. Klonen som ble oppkalt etter Conan døde imidlertid kort tid etter at han ble klonet frem, men Milei insisterer fortsatt på at han har fem hunder. Men det er jo naturlig når man tror at hunden faktisk sitter ved siden av Gud, sier González.

Når Milei er blitt konfrontert med troen, mystisismen og samtalene med Conan, har han ofte svart ullent og bedyret at det han gjør hjemme er hans problem.

På tross av at González selv ikke tror på det Gustavo sier, må han likevel gi trollmannen rett i én ting:

– Han sa at «erfaringen som styrer verden» fortalte ham at Milei ville bli president. Og så endte han jo opp med å bli president.

Horunge

Mileis utsagn er ganske fantastiske, og av og til latterlige, sier González. Men man må ikke glemme den virkelige trusselen presidenten utgjør for journalistikken, sier han.

Nylig ble en journalist kalt «hijo de puta» av presidenten under et intervju, forteller han – en mildt sagt uhøflig glose med betydningen horunge. 

– Regjeringsmedlemmer som snakker med pressen får ofte sparken, det skjer nesten ukentlig.

Det største problemet er imidlertid ikke at Milei hater journalister, og at han sier det ofte, men at tilhengerne dreier i samme retning, sier González.

Det er nemlig kort vei fra Mileis uttalelser til at journalistene får lide, mener han. Blant annet har flere journalister mistet jobbene sine etter press fra regjeringen, sier González.

– Dette skjer på regjeringsnivå, der man for eksempel får beskjed om at ingen der skal snakke med Revista Noticias. Fra Mileis uttalelser er det kort vei til ekte vold. Nylig satt den kjente journalisten Roberto Navarro og drakk kaffe på et hotell da han ble angrepet av en mann.

Navarro tilbragte to dager på sykehus, sier González.

– Det er vanskelig for journalister, og Milei har ikke drevet landet i mer enn ett år og fire måneder, sukker González.

Autoritær

Når man som journalist dekker Milei, er det alltid viktig å ha i mente at presidenten faktisk tror på en god del ting som ikke skjer i virkeligheten, sier González, som understreker at han ikke er psykolog.

– Men mye av det han gjør kan forklares av at kjernen i presidentskapet hans er mystisisme. Jeg tror ikke på Gud, mens han er overbevist om at han er valgt av Gud.

Og det grunnleggende problematiske med Milei og den høyrebølgen som rir latin-amerikanske land nå, er at maktpersonene har problemer med demokratiet, sier González.

Pressen og domstolene er de viktigste institusjonene når det kommer til å beskytte demokratiet, og de som samtidig går imot begge disse har gått i en åpenbar autoritær retning, mener han.

Nylig forsøkte også Milei å utnevne to høyesterettsdommere ved en såkalt presidentordre. 

Og journalister har vi sett og hørt at han hater, fortsetter González:

– Men når man tror man er valgt av Gud, hva betyr vel journalistikken og grunnloven, avslutter han.

Legitim president

Journalisten har sendt en henvendelse til president Mileis kontor i Argentina, men foreløpig ikke fått svar. Etter en henvendelse til den argentinske ambassaden i Norge, svarer imidlertid ambassadør Claudio A. Giacomino.

Han understreker at han vanligvis ikke kommenterer andres meninger offentlig, men skriver i en e-post til Journalisten at Mileis politikk blant annet har stagget inflasjonen i landet.

– President Mileis økonomiske politikk har fått positiv vurdering fra de mest relevante internasjonale finansorganisasjonene. Ved valget i 2023 (andre valgrunde) deltok 76 prosent av de stemmeberettigede. President Milei vant med over 56 prosent av stemmene. Ingen anerkjent organisasjon eller regjering har uttrykt kritikk mot gjennomføringen av disse valgene, skriver Giacomino.

President Milei gjennomfører i hovedsak den økonomiske politikken han gikk til valg på: En politikk basert på kutt i offentlige utgifter, fortsetter ambassadøren.

– Slike kutt har vanligvis en negativ effekt på en betydelig del av den offentlige opinionen. Likevel har president Milei, ifølge meningsmålinger, halvannet år etter at han tiltrådte, fortsatt en oppslutning på over 46 prosent blant de spurte.

Han understreker videre at den argentinske grunnloven gir nasjonalforsamlingen mulighet til å avsette en president dersom vedkommende begår lovbrudd eller ikke utfører sitt embete på en forsvarlig måte, og oppsummerer med at Javier Milei er den legitime presidenten i et demokratisk system.

– Det finnes ingen historisk dokumentasjon i Argentina på at en hund har blitt utnevnt til rådgiver for presidenten eller til noen offentlig stilling på noe nivå, avslutter ambassadøren.

Powered by Labrador CMS