DR Nyheter / DR Nyheder

Får tilbud om inaktiv byline på grunn av krigen i Midtøsten

– Ikke et alternativ for NRK, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk. 

Publisert

Journalister i Danmark mottar så mange ubehagelige henvendelser i forbindelse med krigen mellom Israel og Hamas, at danske DR gir de ansatte muligheten til å gjøre bylinen inaktiv. Det melder danske Journalisten.

Sterke følelser

Det er konflikten i Midtøsten som har utløst voldsomme leserreaksjoner, forteller flere mediesjefer til det danske fagbladet.

– Konflikten mellom israelere og palestinere er noe som utløser sterke følelser hos leserne. Det ser man på sosiale medier og i debatten generelt. Det kan vi også merke i DR, sier utenrikssjef i DR, Niels Kvale, til danske Journalisten.

Nå tilbyr DR sine ansatte å gjøre bylinene sine inaktive. Dermed kan journalister velge om de vil gjøre det mulig å kontakte dem direkte ved å klikke på bylinen, eller ikke. Journalistenes e-postadresser er likevel tilgjengelige i hver artikkel.

– Ikke vurdert

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier til Journalisten at de ikke har diskutert tilsvarende tiltak, selv om de erfarer at det er sterke meninger både om krigen, og om dekningen av den. 

– Vi merker jo et voldsomt engasjement, som man blant annet ser i antall klager til Kringkastingsrådet, men ikke noe som oppleves som så voldsomt at vi har vurdert den typen tiltak, sier Kalbakk.  

Samtidig kan konflikten var lenge, og man vet ikke hvordan krigen eller tilbakemeldingene kan endre situasjonen, sier han. 

Niels Kale, utenrikssjef i DR.
Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK.

– Skulle ting endre seg veldig, er det alltid mulig å diskutere den tiltak om det skulle bli behov for det.

– Har dere fått inn trusler som følge av krigen? 

– Nei, vi har ikke fått rapporter om trusler, så vidt jeg vet. 

Ingen «quickfix»

Å fjerne muligheten til å trykke på byliner er likevel ikke en «quickfix », ifølge utenrikssjefen i DR. 

Til danske Journalisten sier Kvale imidlertid at erfaringer fra tidligere viser at det blir en liten barriere som sorterer borte de aller verste følelsesmessige utbruddene. 

– Vi vil gjerne ha dialog med leserne, men vi ønsker  ikke at medarbeidere skal få truende eller virkelig ubehagelige henvendelser direkte i innboksen. Derfor må man gjennom ett steg til, hvis man vil ha kontakt med oss, sier Kvale. 

DR har ikke tall på hvor mange medarbeidere som har benyttet seg av tilbudet, ifølge danske Journalisten. 

Powered by Labrador CMS