Amedia-direktør Pål Nedregotten håper beslaget gjør at konsernet får svar på om data ble stjålet under dataangrep for et drøyt år siden.
Amedia-direktør Pål Nedregotten håper beslaget gjør at konsernet får svar på om data ble stjålet under dataangrep for et drøyt år siden.

Dataangrep

FBI-beslag gir Amedia nytt håp

Amerikanske myndigheter skal ha klart å hacke hackerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Amedia håper på svar om fjorårets dataangrep etter FBI-beslag, skriver mediekonsernet i en pressemelding.

Det som har utløst håpet er at FBI torsdag meldte at de har stoppet løsepengegruppen Hive. Gruppen mistenkes for å ha samarbeidet med den eller de som stod bak angrepet mot Amedia julen 2021.

Gruppen har vært involvert i angrep mot mer enn 1500 andre selskaper i over 80 land, skriver Amedia.

– De fysiske serverne som Hive benyttet ble beslaglagt i et samarbeid mellom tysk og nederlandsk politi. Amedia har, 13 måneder etter dataangrepet, fortsatt ingen informasjon om at data er stjålet og publisert på Hives liste. De beslaglagte serverne kan bidra til å gi et endelig svar på dette, sier Amedias konserndirektør for data og teknologi, Pål Nedregotten, i pressemeldingen.

Ifølge Amedia klarte FBI i fjor sommer å infiltrerte Hive sine servere og opererte i det skjulte, helt frem til i går. I denne perioden har de kartlagt gruppens aktiviteter og fått tak i mange digitale nøkler som kan benyttes til å låse opp ofrenes krypterte data.

– Som kjent er det store mørketall innen datakriminalitet. Denne saken understreker at det nytter å anmelde og dele kunnskap med politiet, slik Amedia umiddelbart gjorde da vi oppdaget hacker-angrepet, sier Amedias sikkerhetssjef Stein Damman.

Oslo politidistrikt har via Kripos hatt et tett samarbeid med Europol, der FBI og flere andre amerikanske myndighetsaktører også er representert.

Norsk politi sier via Amedia at de fortsatt er tett på saken og forsøker å oppklare hvilke individer som faktisk sto bak angrepet mot mediekonsernet.

Powered by Labrador CMS