TV 2 har gjort endringer i tredje episode av dokumentarserien om drapet på Tina Jørgensen.

«Tina - Jakten på en drapsmann»

Feil i Tina-dokumentaren – TV 2 fjerner 15 sekunder

Redigerer vekk gjengivelse av vitneopplysning.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 sender for tiden dokumentarserien «Tina - Jakten på en drapsmann», om drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

I serien er det et sentralt element at en ny tidslinje kan kaste nytt lys over den uløste drapssaken. 

«Nye avsløringer sår tvil om politiets hovedhypotese», meldte TV 2 selv i en nettartikkel tidligere i høst.

En av hypotesene som utfordres i serien er om det virkelig var Tina Jørgensen som en taxisjåfør observerte gående over bybrua i Stavanger natt til 24. september 2000, noe som legges fram i tredje episode.

TV 2 og Aftenbladet endrer

Episoden har allerede vært tilgjengelig på TV 2 Play en stund, men ble sendt lineært denne uka. Da hadde 15 sekunder blitt fjernet fra episoden, får Journalisten bekreftet:

– Det viser seg at tidligere kriminalanalytiker ved Kripos, Siri Stedje, gjengir en vitnebeskrivelse feil i dokumentarserien «Tina – jakten på en drapsmann», uttaler programredaktør Trygve Rønningen til Journalisten.

– Vi har derfor besluttet å fjerne de 15 sekundene dette dreier seg om. Dette endrer ikke Siri Stedje sin hypotese om Tinas bevegelser drapsnatten. Det er denne hypotesen vi ser nærmere på i vår dokumentarserie, fortsetter Rønningen.

Aftenbladet omtaler også redigeringen fredag, og opplyser i samme sak at de selv har klippet ut en tilsvarende sekvens på 19 sekunder fra sin podkastserie «Døden er en mann», som er laget i samarbeid med tv-produksjonen.

I sekvensen som nå er fjernet beskrives det at en kvinne, Elena, skal ha fortalt at hun la merke til «en taxisjåfør som kjørte forbi, og han kikket veldig på henne».

Journalist reagerte

NRK-journalist Erlend Frafjord, som selv har skrevet bok om Tina-saken, gikk nylig ut på Facebook og stilte seg kritisk til nettopp sekvensen som nå er luket ut. Kommentaren ble fredag publisert som innlegg hos Stavanger Aftenblad.

«Jeg har lest alle avhørene av Elena, og hun sa ikke dette i noen av avhørene», skriver Frafjord i sin kommentar.

Rønningen opplyser at endringene i dokumentar-episoden ble gjort etter kontakt mellom Frafjord og Stedje.

– Vi endret det som er gjengitt faktuelt feil, nemlig én konkret vitneobservasjon. Det er også opplyst om til publikum, på TV 2 Play, uttaler programredaktøren.

– Gått veldig høyt ut

Frafjord mener også det er problematisk at det ikke nevnes i serien at taxisjåføren beskrev at kvinnen han så bar skoene sine i hendene, noe Elena ikke skal ha gjort. Totalt sett mener Frafjord at den nye teorien som lanseres, faller sammen.

– I alle omfattende dokumentarer kommer det til å dukke opp feil, men her har de gått veldig høyt ut med nye teorier som for eksempel åpner mistanker mot personer som er sjekket ut av saken fra før. Da skal man være ganske sikker på at man ikke har noe feil i de bærende elementene, sier Frafjord til Journalisten.

Journalisten har forelagt kritikken for TV 2. Rønningen svarer:

– Vi registrerer at det er en diskusjon mellom flere som har stor kunnskap om Tina-saken. Når vi ser på en over 20 år gammel kriminalsak er det mange teorier som allerede er lansert om hendelsesforløpet. Likevel, drapet på Tina Jørgensen tilbake i 2000 er fortsatt uløst. Det er grunnen til at vi benytter ressurser på å se nærmere på saken.

– Det er journalisters oppgave å utfordre etablerte sannheter for potensielt å finne nye svar når en drapssak fortsatt står uoppklart, og en drapsmann ikke er tatt. Gjenopptatte krimsaker har nettopp bekreftet at man må tørre å stille nye spørsmål til saker som ikke er oppklart.

– Ingen absolutte sannheter

Stedjes metodiske gjennomgang baserer seg på en helhetsvurdering der hun hensyntar og vurderer at noen kan huske, eller gjengi feil i et avhør, fortsetter programredaktøren.

Den faktuelle feilen som er klippet bort endrer på ingen måte den hovedhypotesen Stedje er kommet frem til, understreker Rønningen:

– Vi konsentrerer oss om et kort øyeblikksbilde, rundt tidspunktet der politiets hovedteori har vært at Tina gikk over Bybrua i Stavanger. Det finnes ingen absolutte sannheter i denne saken, men i vårt prosjekt har vi vært opptatt av å sjekke folk ut av saken med de ressursene vi har hatt til rådighet. Det har vi ikke vi klart, men vi har overlatt våre funn og hypoteser til politiet som må vurdere om de vil se nærmere på dette.

Powered by Labrador CMS