Myrdet journalist for 19.500 kroner

Radioreporter skutt av leiemordere etter å ha kritisert korrupsjon og miljøovergrep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den filippinske fembarnsfaren Gerardo Ortega (47) ble skutt i hodet i en klesforretning mandag morgen, kort tid etter at han hadde avsluttet sitt daglige radioprogram. Mordet fant sted i Puerto Princesa, hovedstaden på øya Palawan.

Leiemorder tatt

Hendelsen bekrefter Filippinenes status som et av de farligste landene i verden for journalister. Ifølge politiet sto to leiemordere bak ugjerningen. Hensikten skal ha vært å stanse Ortegas kritikk av ikke-navngitte personer, som trolig er tilknyttet gruvevirksomhet på Palawan. Ortega har tidligere vært aktiv som politiker og miljøaktivist, skriver AP.

Én av leiemorderne ble ifølge nyhetsbyrået tatt da han forsøkte å stikke av fra åstedet. Filippinsk politi opplyste tirsdag at mannen har innrømmet at han og en medskyldig, som fortsatt er på frifot, hadde avtalt å ta livet av Ortega for 150.000 pesos (19.500 kroner). Dette er en formue for mange i Filippinene, hvor en tredjedel av befolkningen lever på mindre enn 45 pesos (1 US dollar) om dagen.

Spor

– De to mennene som betalte dem sa at oppdragsgiveren ville bringe Ortega til taushet, sa den lokale politisjefen Roland Amurao til AFP. Han la til at de to kan ha jobbet på vegne av gruvedriftsinteresser.

Ifølge Puerto Princesas ordfører Edward Hagedorn kan drapsvåpenet spores til en advokat. Advokaten har vært ansatt hos en tidligere guvernør, som Ortega gjentatte ganger har kritisert som korrupt.

Powered by Labrador CMS