– To år er for lang tid å vente på rettsbehandling når en redaksjon blir truet på denne måten, sier redaktør Harald S. Klungtveit. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mann dømt til 30 dagers ubetinget fengsel for trusler mot redaktør og hans familie

– Klar beskjed til norske ekstremistmiljøer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Morten Lorentzen er av Moss tingrett dømt til 30 dagers fengselsstraff etter at han kom med flere trusler mot Filter Nyheter-redaktør Harald S. Klungtveit og hans familie i 2017.

Truslene kom etter at Filter Nyheter publiserte en artikkel som knyttet Lorentzen til et internasjonalt nynazistisk miljø.

– Dommen gir klar beskjed til norske ekstremistmiljøer om at du havner i fengsel hvis du forsøker å true journalister, og at det kan ende med måneder med soning. Dette er særlig viktig opp mot grupperingene som har journalister som en uttalt del av fiendebildet, sier Klungtveit til Journalisten.

Han er imidlertid kritisk til at det har tatt så lang tid.

– To år er for lang tid å vente på rettsbehandling når en redaksjon blir truet på denne måten, men jeg håper ikke det skremmer kolleger fra å anmelde.

– Pass på familien, 'a

I dommen er truslene mot Klungtveit gjengitt. Retten har lagt spesielt vekt på to av dem:

«Ring meg nu, ditt SVIN! PeST SVIN! Hils din familieACHTUNG! RING NÅ!!!
RASEKRIG!»

«Fristen for å ringe meg er nu 23 min. Sitter 5 mim. fra et av dine familiemedlemmer! KARAKTERLØSE AFASVIN»

Retten trekker også fram denne meldingen som ble lest inn på Filter Nyheter-redaktørens telefonsvarer:

«Jævla svin! Nå skal du få kjørt ræva di den 29., altså. Ser jeg deg der: vær jævla forsiktig, altså, for da skal jeg ha en samtale med deg! Du er ett av de størst svina som bor her. Og en liten opplysning: pass på familien, 'a.

Ditt prostituerte PST-stormtropp-svin. Du blir utnytta av systemet, og du er en del av systemet, og du har faen ikke baller til å ringe meg, engang. Du ringer meg i løpet av 30 minutter, eller så blir jeg så forbanna enn jeg er nå. Jeg har full opplysning på deg. Jeg representerer også anti-AFA. Ditt jævla svin!»

I forbindelse med straffeutmålingen, skriver tingretten:

«Truslenes innhold ga klare holdepunkter for at det kunne skje noe alvorlig med fornærmedes familiemedlemmer. Opplysninger om at tiltalte befant seg i nærheten av medlemmer av fornærmedes familie ga inntrykk av at situasjonen var akutt. Bruken av tyske ord med nazistisk innhold forsterket etter rettens mening alvoret i truslene. Tiltalte fremsto som representant for et miljø som var kjent for bruk av vold.»

Retten skriver videre at den legger til grunn at hensikten med truslene var å skremme journalisten fra å omtale tiltalte og bevegelsen.

I utgangspunktet mente retten at en passende straff ville være 60 dagers fengsel, men fordi tiltalte kom med en tilståelse allerede i første avhør, og fordi det har tatt to år før saken ble behandlet i retten, konkluderte dommerne med at 30 dagers ubetinget fengsel var riktig.

– Jeg har ikke fått diskutert innholdet i dommen med ham og er usikker på hvordan han stiller seg til den. Forholdene var erkjent og resultatet var forventet og derfor ikke overraskende for ham, sier hans forsvarer Rasmus D. Woxholt til NRK.

Powered by Labrador CMS