PFU 29.03.2023 Asle Toje. Stein Bjøntegård og Gunnar Kagge
PFU behandlet klage mot Norge IDAG. Her ved (f.v.) Asle Toje, Gunnar Kagge og Stein Bjøntegård. Bildet er fra et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg

Firedobbel PFU-fellelse mot Norge IDAG: – Svikter i etikken hele veien

Skrev at over halvparten av elevene i en skoleklasse ønsket å skifte kjønn.

Publisert Sist oppdatert

Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. september.

I artikkelen «Sagaen om Arendal på Skeiva og kjønnsskifte-klassen» skrev avisa at over halvparten av elevene i en skoleklasse ønsket å skifte kjønn, at organisasjonen Arendal på Skeiva gikk til verbalt angrep på Frelsesarmeen og kommunens ordfører, samt at en sexolog i kommunen ville at alle barn og unge skulle snakke om kjønn og sex, oppsummerer PFU-sekretariatet.

Avisa ble klaget inn av den omtalte sexologen og organisasjonen Arendal på Skeiva.

Publiserte bilde av barn

Sexologen reagerte blant annet på at avisa brukte et bilde fra Facebook-siden til Arendal på Skeiva, som viste henne sammen med hennes mindreårige datter, samt at avisa publiserte sitater fra en samtale hun først ikke fikk opplyst var tenkt som et intervju.

Norge IDAG avviste presseetiske overtramp, og skrev i sitt tilsvar blant annet at de fulgte opp ved å gi klager «rikelig plass i vår avis til å uttale seg fritt slik hun ønsker». 

Videre:

«Vi mener også at dersom vår sak skal kritiseres bør også de andre avisene som har omtalt saken rammes på samme måte. Vi har bare referert det som stod på Facebook og i andre aviser.»

– Nesten alt gikk galt

PFU vurderte Vær varsom-plakatens punkter 3.2 om opplysningskontroll, 3.3 om klare premisser i intervjusituasjon, 4.8 om hensyn til barn og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

Flere medlemmer reagerte sterkt på flere aspekter ved klagesaken:

– Nesten alt som kan gå galt, gikk galt her. Ut fra tilsvaret skjønner jeg at man ikke har reflektert mye rundt hva man bruker som utgangspunkt for et fokus. Man lager et narrativ om at halvparten av en klasse vil skifte kjønn, uten overhodet å sjekke om dette stemmer, sa PFU-medlem for allmennheten, Nina Fjeldheim.

PFU-medlem for journalistene, Gunnar Kagge, sa:

– Dette var usedvanlig dårlig journalistikk, hvor det svikter i etikken hele veien.

«Redaksjonen slår fast at over halvparten av elevene i en skoleklasse ønsker å bytte kjønn, uten at den kan gjøre rede for noen opplysningskontroll eller kildekritikk av påstanden. Den udokumenterte påstanden danner grunnlaget for alle de påklagede artiklene», skriver PFU i den vedtatte uttalelsen.

Utvalget endte med fellelse på punkt 3.2, 3.3, 4.8 og 4.14.

Powered by Labrador CMS