Siden ansvarlig redaktør og daglig leder i Vesteraalens Avis, Chalotte Lockert Jakobsen, begynte i avisa i 2022 har hele redaksjonen blitt byttet ut. I dag består redaksjonen kun av kvinner, attpåtil med lokal forankring. Her med Elisabeth Bergquist (t.v) og Julie Holdø Andersen (t.h)

Vesteraalens Avis

For to år siden besto redaksjonen kun av menn. Nå drives den av kvinner

Redaktør Charlotte Lockert Jakobsen styrer Vesteraalens Avis mot en ny æra med en helkvinnelig redaksjon og lokal forankring.

Publisert Sist oppdatert

Da Charlotte Lockert Jakobsen fra Melbu begynte i jobben som journalist i Vesteraalens Avis (VA) i januar 2022, var hun den første kvinnelige journalisten avisa hadde ansatt på en stund.

I dag, to år senere, består redaksjonen utelukkende av kvinner.

Lette etter en dame

Den lille lokalavisa i nord, som på det tidspunktet kun bestod av menn, hadde lett etter kvinnelige og lokale krefter til avisa en stund da Lockert Jakobsen nærmest dukket opp fra intet.

Hun hadde nettopp kommet tilbake til Vesterålen etter å ha bodd i utlandet i 20 år, og var på jobbjakt da hun en ettermiddag tok mot til seg og spurte en av journalistene hun traff på den lokale kafeen om de trengte folk.

– De sa: «Ja, vi leter etter noen, og det skal helst være en dame, du må snakke med redaktøren», sier hun til Journalisten.

Rakettkarriere

Lockert Jakobsen har bakgrunn fra markedsføring, og i 2022 begynte hun i jobben som journalist i den 130 år gamle papiravisa etter å ha tatt oppfordringen om å snakke med daværende redaktør Martin Kristiansen.

Da det i tillegg ble klart at redaktør Kristiansen hadde takket ja til redaktørjobben i Nye Troms kun måneder senere, ville han gjerne at Lockert Jakobsen skulle konstitueres som redaktør i VA.

– Da tenkte jeg, herregud!, sier hun selv.

Hun fortsetter: 

– Men lang historie kort så ble jeg konstituert redaktør i august, og så ble jeg fast redaktør i januar i fjor. Det har vært en skikkelig rakettkarriere. Plutselig satt jeg i redaktørstolen og tenkte «hva i svarte skjedde nå?», sier hun og ler godt. 

En tilfeldighet

Siden Lockert Jakobsen begynte i avisa i 2022 har hele redaksjonen blitt byttet ut. I dag består redaksjonen kun av kvinner, attpåtil med lokal forankring.

Charlotte Lockert Jakobsen,  Elisabeth Bergquist og Julie Holdø Andersen Vesteraalens Avis
– Vi har et veldig nært forhold i redaksjonen. Vi hjelper hverandre og støtter hverandre i tykt og tynt, sier Charlotte Lockert Jakobsen om forholdene i redaksjonen i den lille lokalavisa.

I juni 2022 ble Elisabeth Bergquist fra Stokmarknes ansatt, og året senere ble Julie Holdø Andersen fra Sortland en del av redaksjonen.

Det har bare vært en ren tilfeldighet, mener Jakobsen.

– Det er nok universet som har styrt det, sier hun litt på spøk.

Selv om Lockert Jakobsen kun ser fordeler med en god kjønnsbalanse i redaksjoner, mener hun dagens skeive kjønnsbalanse i VA ikke har noe å si for det redaksjonelle arbeidet. Da er det viktigere med den lokale forankringen, mener hun.

– Vi har jo fokus på de viktige tingene. Om det er en dame eller en mann som skriver, tror jeg ikke har så mye å si. Men fordi vi alle er herfra har vi et større nettverk og en større forståelse for hva som rører seg, og hva som er viktig for folk i lokalsamfunnet.

Lang kvinnetradisjon

VA har en lang og sterk kvinnetradisjon. Da Nanna With tok over redaktørstolen i 1905, var hun Norges aller første kvinnelige redaktør. Margot Notø Vik, som fortsatt er involvert i avisa og kommer på julefrokost, var redaktør i avisa fra 1975 til 1991.

– Margot, som er godt over 90 år nå, ringer meg fortsatt og gir meg tilbakemeldinger og tips, forteller Lockert Jakobsen, som sier hun godt merker endringene i det sosiale i redaksjonen nå som hun kun har kvinnelige kollegaer.

– Vi har et veldig nært forhold i redaksjonen. Vi hjelper hverandre og støtter hverandre i tykt og tynt, sier hun, og legger til:

– Det er ikke alt jeg deler med en mann som jeg deler med en dame.

Ikke et familievennlig yrke

Det er en annen ting Lockert Jakobsen ønsker å poengtere. Erfaringen så langt er at det ikke har vært lett å kombinere rollen som redaktør og daglig leder med mammarollen.

– Redaktøryrket, og lederstillinger generelt, er yrker som ofte ikke er så enkelt å kombinere med familie. Her har næringslivet fortsatt en vei å gå, sier hun.

Hun legger til:

– Vi må jo prøve å komme dit at det blir lagt til rette for at en mor også kan være redaktør og daglig leder. Der tror jeg vi har mye å hente ennå, sier hun.

Hun presiserer likevel at hun har en leder i konsernet som er forståelsesfull for hennes rolle som både mor og redaktør.

– For meg er dette en drømmejobb, jeg elsker jobben min og jeg er glad hver dag jeg kan få gå på jobb med så herlige kollegaer og få være en del av den viktige samfunnsrollen vi har i lokalsamfunnet. Det gir meg stor glede å føre tradisjonen til lokalavisa her i Hadsel videre. Det føles som en stor ære.

Powered by Labrador CMS