Kritisert for «publag»

PFU mener Fosna-Folkets fotballreferat ble for sterkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Avisa Fosna-Folket havnet i PFU på grunn av et referat fra en fotballkamp hvor spillende trener for Utleira Stig Dretvik fikk så hatten passet for usportslig oppførsel. Tittelen på artikkelen var «Fosen slo publag».

I avisas omtale av klageren het det blant annet at «Dretviks atferd på banen var så langt unna fair-play-idealene som det er mulig å komme. Aldri har en spiller krysset Trondheimsfjorden som er lengre unna fair play.» Avslutningsvis sto det at spillerne hadde hastverk med å komme seg hjem til Trondheim: «For det var ikke lenge til kranene skulle åpnes.»

Dretvik skriver i klagen at han reagerer spesielt på formuleringene om hans atferd på banen og karakteriseringen av laget, samt bildeteksten der han navngis. Samtidig innrømmer han at spillestilen er tøff, men at han aldri bevisst prøver å skade motspillere.

Rom for kraftig språk

Pressens faglige utvalg mener det er akseptert at journalister og reportere formidler subjektive vurderinger i dekningen av fotballkamper, og at det derfor er rom for å bruke et kraftig språk og spissede formuleringer i kampreferater.

«Men praksisen innebærer likevel ikke at de presseetiske reglene kan tilsidesettes,» heter det i PFUs vedtak.

Utvalget konkluderer med at sportsjournalister – som alle andre journalister – har samme krav til å klargjøre hva som er faktiske opplysninger og kommentarer (Vær Varsom-plakatens punkt 4.2).

Kritikk

PFU mener videre det fremgår tydelig at det aktuelle kampreferatet er å betrakte som en kommentar, og at denne er preget av journalistens egne vurderinger. Etter utvalgets mening må klageren, som leder og spillende trener, tåle et sterkt søkelys på sin oppførsel i tilknytning til kampen. Men i referatet fremmes det samtidig udokumenterte beskyldninger om at laget skulle være svært opptatt av å gå på pub.

Utvalgets flertall mener at artikkelen i sum inneholder såpass mange sterke karakteristikker både av klageren og av laget, at fotballklubben burde ha fått anledning til å gi en samtidig kommentar.

Flertallet i PFU konkluderer med at Fosna-Folket har opptrådt kritikkverdig.

Dagbladets John Olav Egeland var uenig med resten av utvalget, og ville ikke være med på kritikken. Han mener påstandene i artikkelen ikke var av en slik karakter at de utløser retten til samtidig imøtegåelse.

Powered by Labrador CMS