Lars Åke Andersen. Foto: Martin Huseby Jensen

Ønsket samarbeid

TROMSØ (Journalisten): Polar Fokus debuterte denne uken som fotofestival. Helst ville de samarbeide med Svarte Natta. Slik ble det ikke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Polar Fokus er en ny og lokal fotofestival i Tromsø. Med både lokale og nasjonale dokumentarfotografer som holder utstillinger og «bokbad».

På åpningsdagen holdt ti fotografer en sesjon hvor de viste bilder på storskjerm.

Festivalen er kommet i stand gjennom samarbeid med Tromsø Museum, Tromsø Fotoklubb, Norsk Polarinstitutt og Tromsø kunstforening.

Styreleder i festivalen, Lars Åke Andersen hadde håpet på å få til et samarbeid med journalistkonferansen Svarte Natta, og tok kontakt med representanter for deres styre i vår. Andersen, som til vanlig er pressefotograf i Bladet Tromsø, forteller at de hadde håpet på å få til seminar, utstilling og å lansere en egen nordnorsk pressefotografpris.

Pris

– Det ville vært en glimrende mulighet til å få inn pressefoto i deres og vårt program. Det har vært ganske sporadisk med foto i programmet til Svarte Natt, sier Andersen.

Andersen mener det ikke nødvendigvis ville kostet Svarte Natta nevneverdig, og viser til at Polar Fokus er en lavkostnads festival.

I september tok Andersen kontakt og fikk beskjed om at det ikke ble noe samarbeid med Svarta Natta, noe han gir uttrykk for var en skuffelse.

– For oss som festival er det uproblematisk, men for meg som pressefotograf er det en skuffelse. Å få til en debatt rundt pressefoto på Svarte Natta er viktig.

Fokuset til festivalen har vært på mennesker og natur i nord, men i tillegg har de også hentet inn fotografer fra andre steder. Deriblant Svein Sætres reportasjeutstilling fra Afghanistan.

Inspirert

Styreleder Marit Ulriksen i Svarte Natta er enig i at det har vært lite foto på Svarte Natta. Hun forteller at de drøftet henvendelsen fra Polar Fokus på et styremøte i juni.

– Men da var programmet vårt allerede spikret. Uansett ble vi inspirert av henvendelsen og har besluttet at ved neste festival skal vi ha en egen fotopris. Det er ikke fordi vi vil være sære, vi ønsker å samarbeide med andre.

Det kan være en mulighet for Polar Fokus, dersom festivalen fortsatt lever.

– Blir det ny fotofestival om to år, så sender vi gjerne en ny henvendelse til Svarte Natta, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS