I forkant av helgens konserter med Hollywood-stjerne Johnny Depp, mottok norske medier en kontrakt med krav til fotografene.
I forkant av helgens konserter med Hollywood-stjerne Johnny Depp, mottok norske medier en kontrakt med krav til fotografene.

Fotokontrakter

Johnny Depp på norgesbesøk med kontrakt til mediene: – Et forsøk på å styre den redaksjonelle friheten

Krevde blant annet godkjenning fra managmentet før publisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen var Hollywood-skuespiller og musiker Johnny Depp i Norge for å spille konserter i Oslo og Bergen. Ifølge Nettavisen ble det sendt ut en kontrakt til norske medier i forkant av konsertene. Nettavisen har publisert kontrakten i sin helhet.

Her står det blant annet at det ikke er lov å bruke bilder som er tatt under opptredenen, uten godkjenning fra Depps management.

Fotograf Per Ole Hagen har sett kontrakten, og sier til Nettavisen at de fleste norske pressefotografer nekter å skrive under på slikt.

– Noen få gjør det likevel. Det er veldig dumt, og vil til syvende og sist bidra til å legge bånd på fotografene, sier Hagen til Nettavisen.

Frarådet å stå oppreist

I 2018 kom Norsk Redaktørforening med en felles uttalelse i samarbeid med blant annet Norsk Presseforbund og Norsk Journalistlag. Her skriver de at norske medieorganisasjoner er bekymret over utviklingen når det gjelder et økende antall fotorestriksjoner som hindrer fri nyhetsformidling fra konserter og andre arrangementer.

Alle punktene i kontrakten til Depp, unntatt forbudet mot kommersiell utnyttelse, er eksempler på et sterkt kontrollbehov fra managementets side, mener Hagen.

– Det er et forsøk på å styre den redaksjonelle friheten. Jeg vil si at denne, i likhet med andre fotokontrakter, helt klart ikke må signeres.

I tillegg til kravet om godkjenning fra Depp sitt management, er det kun lov å fotografere én låt fra hver av de to artistene. Fotografene frarådes også fra å stå oppreist under konserten.

– I kontakt med teamet

Frida Rød jobber med markedsføring for konsertarrangøren Bergen Live. Hun mener det er helt normalt for internasjonale artister å stille strenge krav til fotografer.

– Det er blant annet for å unngå at bilder blir solgt videre, forteller Rød til Nettavisen.

Til tross for dette synes hun ikke Depp sin fotokontrakt er særlig mye strengere i forhold til kravene andre artister har satt tidligere. Da hender det at arrangørene forklarer for artisten at norsk presse ikke skriver under på slike kontrakter – og artisten dropper det som regel, forteller hun.

– Men det hender at de ikke gjør det. Derfor er vi nå i kontakt med teamet til Johnny Depp, for å se hvor langt de er villige til å strekke seg, avslutter Rød.

Powered by Labrador CMS