Vinner av Gull & Gråstein-prisen, Thomas Frigård for artikkelserien «Min fetters selvmord», som han skrev mens han var ansatt i Raumnes. Foto: Eirik Gullord / Gull & Gråstein
Vinner av Gull & Gråstein-prisen, Thomas Frigård for artikkelserien «Min fetters selvmord», som han skrev mens han var ansatt i Raumnes. Foto: Eirik Gullord / Gull & Gråstein

Gull & Gråstein-prisen til Thomas Frigård:
– Er et eksempel til etterfølgelse for mange

Disse ble hedret lørdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Thomas Frigård ble lørdag kveld tildelt Gull & Gråstein-prisen for beste journalistikk for artikkelserien «Min fetters selvmord» under Gull & Gråstein-konferansen som avholdes i Drammen denne helga.

– Det ligger en imponerende stahet og stå-på-vilje til grunn for denne artikkelserien, som er et eksempel til etterfølgelse for mange, uttaler juryen.

Artikkelserien handler om journalistens fetter som tok sitt eget liv, som følge av store og langvarige smerter i rygg og nakke. Artikkelserien skrev Frigård mens han jobbet i lokalavisa Raumnes i Nes i Akershus. I dag er Frigård journalist i Kommunal Rapport.

«Dette ble utgangspunktet for en rekke artikler som tok opp den manglende hjelpen denne pasientgruppen får i helsevesenet og som satte søkelys på flere enkeltskjebner og mennesker i tilsvarende situasjon», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Juryen mener journalisten behandler temaet med en varme som er preget av at dette er personlig og nært, samtidig som han klarer å beholde et skarpt blikk og kritiske holdning.

«Journalisten har evnet å løfte denne problemstillingen, har satt nasjonal dagsorden og har flyttet posisjoner i helsevesenet. Juryen er svært imponert», uttaler juryen.

Ifølge juryen er artikkelserien et bevis på at det er mulig å drive kritisk og undersøkende journalistikk også i små redaksjoner.

Juryen har bestått av Audun Solberg i VG, Monica Lid i NRK og Jon Even Andersen i NTB.

Fotopris til Varden

Under Gull & Gråstein-konferansen ble det også kåret beste foto. Prisen gikk til Fredrik Pedersen i Varden for bildet «Ingenmannsland».

Juryen skriver:

«Fotografiet viser et hverdagslig og litt stusslig skue, og bare et fåtall av oss ville ha lagt merke til symbolkraften denne scenen faktisk innehar. Dette er visualisering av integrering på sitt mest unike. Det hustrige Norge er vist i en kald blå tone, mens det fra thaikiosken til Joy siver varme og farge til verden der ute ved hovedveien et sted».

Fredrik Pedersen i Varden vant fotoprisen for bildet «Ingenmannsland».
Fredrik Pedersen i Varden vant fotoprisen for bildet «Ingenmannsland».

Juryen har bestått av frilanser Kjersti Veel Krauss, Heiko Junge i NTB og Magnus Knutsen Bjørke i Kommunal Rapport.

Det ble i kveld også delt ut to hederlige omtaler:

Herborg Bergaplass, Karianne Braathen, Knut Erik Friis, Hanne Austad og Hennie Firing-Hansen i Drammens Tidende fikk hederlig omtale for artikkelen «Panoramautsikt i det grå eiendomsmarkedet», mens fotograf Lisbeth Lund Andresen i Romerikes Blad fikk hederlig omtale for bildet «Bitter Per Orderud».

Fakta om Gull & Gråstein

  • Gull & Gråstein er en konferanse for de åtte journalistlagene Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Oppland, Hedmark og Telemark.
  • Konferansen arrangeres annenhver høst.
  • Gull & Gråstein-prisen deles ut til prosjekter som har vunnet hovedprisen i de ulike journalistlagene i løpet av de siste to årene.
Powered by Labrador CMS