Fredrik Solvang sier Debatten tirsdag var noe av det mest ubehagelige han har gjort på lang tid.

Fredrik Solvang mener Tore Strømøy er utsatt for heksejakt: – En kollega jeg setter veldig høyt

Ber folk besinne seg på sosiale medier. 

Publisert

Under Debatten tirsdag stilte NRK-ledere for å forklare seg om vurderingene bak Tore Strømøys dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt». 

NRK med etikkredaktør Per Arne Kalbakk og distriktsdirektør Marius Lillelien la seg helt flate, og innrømmet at det var en stor feilvurdering å ikke få med i serien at hovedpersonen hadde en 32 år gammel sedelighetsdom på seg.

Ubehagelig

I podkastversjonen av Debatten forteller Fredrik Solvang i et forord onsdag, at denne utgaven av programmet var både vanskelig og tungt.

 Ikke bare involverer saken en kollega han holder veldig høyt, Tore Strømøy, men også Strømøys redaksjon i Trondheim og Fredrik Solvangs egne sjefer på Marienlyst, sier Solvang selv i podkasten.

– Den debatten du skal få høre nå, må jeg si er noe av det mest ubehagelige jeg har gjort på veldig lang tid.

Det har vært viktig og riktig for NRK å vise åpenhet om saken, sier Solvang, og han mener det er positivt at NRK tillater en debattredaksjon å behandle eget mediehus etter objektive nyhetskriterier.

Heksejakt

Sett i etterkant er det hevet over enhver tvil at NRK burde ha opplyst om dommen til Bamsegutt, sier Solvang, som ikke har registrert et eneste menneske som ikke mener det. Men Strømøy er en kollega han setter veldig høyt, gjentar han.

Tore Strømøy er utsatt for en heksejakt, mener kollega Fredrik Solvang.

– På generell basis liker jeg journalistikken til Tore Strømøy veldig godt. Jeg håper at når stormen har lagt seg, og ikke minst heksejakten Tore blir utsatt for nå, at det skal være mulig å se at motivet denne gangen, som alltid, er edelt hos Tore Strømøy.

Strømøy har et helt oppriktig og hjertefullt engasjement for å løfte de som ikke har en stemme, og det er en dyd innen journalistikken, sier Solvang.

– Når det er sagt; det er begått feil og det er de NRK må svare for.

– Kan gå på livet løs

Solvang fortsetter i etterordet med å fortelle at han hadde gruet seg til tirsdagens tv-sending.

– Og det er en rar følelse i etterkant også. Jeg tror ikke jeg kunne vært mindre konkret i spørsmålene mine til NRK, og Per Arne og Marius, enn jeg faktisk var.

Det er forståelig at det er litt begrenset hva de kan svare på, i og med at saken ikke er avsluttet i NRK, fortsetter Solvang: 

– Det gjør at de blir stående der og at det er noen svar de ikke kan gi og det gjør vondt. Det vet jeg gjelder alle involvert i NRK.

Det gjør aller mest vondt å tenke at saken har gått ut over «Bamsegutt», Jan-Egil Granfoss og familien hans, og ikke minst de seks ofrene, sier Solvang.

– Jeg er glad denne dagen er over snart. Jeg har lyst til å gjenta denne oppfordringen: Vær så snill, vi må besinne oss på sosiale medier, for det kan gå på livet løs.

 

Powered by Labrador CMS