Russiske myndigheter har erklært fredsprisvinner Dmitrij Muratov for å være en «utenlandsk agent».

Dmitrij Muratov

Går av som Novaja Gazeta-redaktør

Dmitrij Muratov, som ble tildelt Nobels fredspris i 2021, trekker seg inntil videre fra jobben. Det melder russiske medier.

Publisert Sist oppdatert

Det russiske justisdepartementet stemplet fredag Dmitrij Muratov som «utenlandsk agent».

Muratov har anket avgjørelsen, og han trekker seg som redaktør i påvente av ankeavgjørelsen, melder det russiske magasinet Doxa mandag.

Viseredaktør Sergej Sokolov trer inn som fungerende sjefredaktør i den uavhengige avisa Novaja Gazeta. Samtidig påpeker Muratov at det er han som person som er stemplet som «utenlandsk agent», og at Novaja Gazetas arbeid fortsetter som før.

En lang rekke opposisjonelle i Russland har fått denne merkelappen, som gjør det svært vanskelig å operere i landet.

Skjerpet sensur

Muratov var sjefredaktør i Novaja Gazeta fra 1995 til 2017 og igjen fra 2019.

Han ble tildelt Nobels fredspris i 2021 sammen med filippinske Maria Ressa. De to fikk prisen for sin modige kamp for ytringsfrihet.

I en uttalelse i forrige uke hevder Russlands justisdepartement at Muratov har brukt utenlandske plattformer for å danne negative holdninger til Russland.

Novaja Gazeta skriver blant annet om statlig korrupsjon, politisk vold, valgfusk og menneskerettighetsbrudd. Med skjerpet sensur i kjølvannet av krigen, stanset avisen selv utgivelsene midlertidig i mars 2022 i håp om å ikke bli stengt av myndighetene.

Utgis i Riga

Slik gikk det ikke til. I fjor høst ble Novaja Gazeta blokkert av det russiske medietilsynet, og i november fikk de inndratt utgiverlisensen i Russland.

De har imidlertid lansert en europeisk versjon av avisen som utgis i Riga.

En rekke av avisens medarbeidere har blitt straffeforfulgt på ulikt vis, og seks Novaja Gazeta-journalister har blitt drept siden oppstarten i 1993. Få av drapene er blitt oppklart.

Powered by Labrador CMS