Generalsekretær Arne Jensen, ansvarlig redaktør Gard Steiro og advokat Ina Lindahl Nyrud i henholdsvis Norsk Redaktørforening, VG og Norsk Journalistlag.

Høyesterett behandler VGs innsynsanke i februar

Får full behandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG anket, med bistand fra Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ), Riksadvokatens beslutning om innsynsekt, og nylig kom beskjed om at Høyesterett gir saken full behandling.

Nå er saken berammet til to dager, 9. og 10. februar 2021.

Saken gjelder innsynsekt i en rekke dokumenter knyttet til etterforskningen av Forsvarets og politiets håndtering av tjenestevåpen. En rekke fremtredende polititjenestemenn og offiserer har hatt befatning med slike våpen, som beskrevet i flere undersøkende VG-artikler.

Da VG og presseorganisasjonene gikk til søksmål mot Riksadvokaten i januar, sa VG-redaktør Gard Steiro til Journalisten at de reagerte på begrunnelsen for avslaget.

– At dette liksom ikke ligger i kjernen av pressens oppgaver. Det mener vi er galt, mediene har et særlig ansvar for å gå institusjoner som politiet etter i sømmene.

Steiro har også uttalt at saken ikke bare handler om VG, men om norske journalisters mulighet til å drive maktkritisk journalistikk.

VG, NR og NJ tapte saken i både tingretten og lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS