NRK har levert innspill til Kulturdepartementet, som utreder mulighetene for å danne et eget NRK-kor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

NRK skeptisk til eget kringkastingskor

Argumenterer mot KrF-forslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I budsjettavtalen for 2019 bes det om utredning av et eget NRK-kor, men rikskanalen selv mener et eget kor kan ramme kulturlivet i Norge.

I et brev til Kulturdepartementet skriver NRK at et eget kor kan true bredden og mangfoldet i kulturlivet.

– Vi mener det er en fordel for norsk musikkliv at vi bruker mangfoldet av norske kor for å dekke kormusikk i vårt innholdstilbud. Etablerer vi et eget kor som en intern ressurs NRK må benytte, vil det raskt kunne fortrenge andre dyktige kor, sier NRKs juridiske direktør Olav Nyhus til Dagsavisen.

Det var KrF som foreslo utredningen, og Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i Stortingets kulturkomité anslår at koret vil koste 200 millioner i året. Kulturminister Trine Skei Grande (V) er imidlertid enig med Nyhus' vurdering av saken.

– NRK har mange gode argumenter for at vi ikke skal gjøre dette. Vi har allerede mange gode kor i Norge i dag, og det veier spesielt tungt for oss at etablering av enda et kor ville ført til mindre bruk av disse, svarer Grande gjennom kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet.

NRK har tidligere hatt både jente- og guttekor. NRKs jentekor ble stiftet i 1947, men forlot institusjonen i 1994. Koret fostret en rekke musikere og artister som Elizabeth Nordberg Schultz, Hege Schøyen og Anita Skorgan. Sølvguttene har NRK-tilknytning og ble på 1960-tallet slått sammen med Norsk Rikskringkastings Guttekor.

Powered by Labrador CMS